Сега е времето на трудните решения

Днес финансовият директор гледа отвъд ежедневните задачи и е фокусиран в създаването на дългосрочна стойност

Антония Йорданова:

Сега е времето на трудните решения

Снимка: Личен архив

2555 ~ 3 мин. четене
Татяна Явашева Автор: Татяна Явашева

Антония Йорданова е главен финансов директор на YNV Group от 2013 г. Антония ръководи всички финансови дейности и контроли на четири независими корпорации - Tek Experts (глобален доставчик на техническа поддръжка), Wize (софтуерни решения), Everty Holdings (недвижими имоти) и Elev8 ( профисионални обучения в сферата на IТ и бизнес обучения за управленски функции). От 2006 г. до 2013 г. е финансов директор на група от компании, работещи в сектори на дребно, недвижими имоти и софтуер. Антония започва кариерата си в банковия сектор първо като счетоводител, а по-късно става финансов анализатор. Притежава магистърска степен по счетоводство и финанси от УНСС и е сертифициран ERP финансов консултант.

През призмата на изпитанията през 2020 успешната компания е тази, която показва силно лидерство и гъвкавост при възникнали проблеми. Нормалният живот може да е в застой в момента, но много фирми продължават да наемат хора с бързи темпове, като се насочват към изцяло онлайн стратегия за набиране на персонал.

В условията на пандемия в качеството си на CFO разбрах, че хората са нашият най-ценнен актив и трябва да бъдат защитени на всяка цена. В тези смущаващи времена ясната комуникация, идваща от финансовите екипи, също беше от ключово значение. Изследванията на PwC разкриха, че 87% от финансовите директори се страхуват от бизнес въздействието на COVID-19. Прозрачната комуникация може да помогне за преодоляването на тези страхове.

Динамичното развитие на компаниите днес зависи от идентифициране и преследване на правилните възможности за растеж. Ние участваме само в проекти, при които знаем, че ще добавим уникална стойност извън търговските печалби.

За да вземаш правилни решения във всяка ситуация, пред която си изправен, се иска да можеш да носиш отговорност за взетите решения. Изследванията редовно доказват, че когато се дава право на служителите да взимат решения и да носят отговорноста за тях, това е свързано с по-добро представяне, удовлетвореност от работата и ангажираност с организацията.

Опитът ми дотук ме научи, че има голяма полза от преминаването от долните стъпала на стълбата към горните. Вашият път нагоре може също да вдъхнови жените бъдещи лидери да направят същия преход като вас; този вид вдъхновение е изключително важно в областта на STEM, където жените са драстично по-малко от мъжете.

Сега финансовият директор е фигурата, която гледа отвъд ежедневните задачи и е фокусиран към създаването на дългосрочна стойност.

Във време на промени като сегашното ефективната комуникация никога не е била по-важна, отколкото е в момента. Това не може да се развие за една нощ; тя трябва да бъде вградена в културата на една организация от първия ден.

Казвам ДА само когато съм 100% сигурна в своята позиция.

За да съм в крак с промяната, следя професионални блогове,  участвам във форуми и в дискусии с клиенти и конкуренти.

Един от най-важните уроци, които през годините получих, е да вярвам в своята интуиция.

Съдбата на „Титаник” може да сполети всеки бизнес, който не успява да инвестира в своите хора. Без непрекъснато обучение, вградено в културата на дадена компания, хората бързо ще надраснат организацията и ще търсят повече възможности другаде.

Когато ми е най-трудно, си казвам: На всички бизнес лидери, на които се възхищавам - като Кристин Лагард, Джеф Вайнер и Сатя Надела, -  се е налагало да вземат доста трудни решения.

Подкрепи Economic.bg