Високите такси за радиочестотен спектър спъват изграждането на нови мобилни мрежи

Това е една от причините за забавянето на 5G мрежите в България

Високите такси за радиочестотен спектър спъват изграждането на нови мобилни мрежи

Снимка: Министерство на транспорта

1080 ~ 1 мин. четене
Сегашните такси за наемане на радиочестотен спектър са твърде високи и затова липсва интерес сред мобилните оператори да инвестират. Такова мнение изразиха трите големи телекома в България – Vivacom, Telenor и A1, по време на среща с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков днес. На нея присъства и председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Иван Димитров.

Пред регулатора, отговорен за отдаването на честотния спектър, трите телекома настояха за намаляване на таксите. Такива предложения по отношение на 2.6 и 3.6 GHz радиочестотната лента вече има от страна на КРС. 

Именно този спектър е необходим на операторите за изграждането на бъдещите 5G мрежи, които ще осигурят ултрабърз интернет достъп от следващо поколение. Освен неблагоприятните финансови условия, другата пречка за операторите отдавна е, че необходимите им честоти са все още заети от военните. Всичко това забавя технологичния прогрес. 

А участниците на срещата са единодушни, че именно развитието на мобилните комуникации у нас може да отреди на България водеща роля в региона и ЕС. Активното ползване на технологии ще повиши конкурентоспособността на страната, категорични бяха събеседниците.

Дискусията беше инициирана от министър Росен Желязков. Той подчерта значението на съвместната работа между министерството, регулатора и бизнеса, като основа за бъдещо развитие на сектора. „Политиката на МТИТС е да стимулира индустрията, съответно бизнеса“, заяви министър Желязков.
Коментари: 0