Сериозният недостиг на чипове може да разтърси Porsche за месеци

Проблемът с компонентите удари автомобилната индустрия

Сериозният недостиг на чипове може да разтърси Porsche за месеци

Снимка: Unsplash

Главният изпълнителен директор на Porsche предупреди, че ежедневните операции на германския луксозен автомобилен производител може да пострадат през идните месеци от „много сериозния“ недостиг на полупроводници в световен мащаб.

„Темата за полупроводниците е много сериозна, тъй като цялата индустрия е засегната поради голямото търсене на потребителска електроника и по-бързото завръщане на автомобилния сектор“, каза Оливър Блум, главен изпълнителен директор на Porsche, пред на CNBC в понеделник.

Той алармира, че производството може да се окаже засегнато във всеки един момент, затова се мисли какво може да бъде направено още сега и в идните месеци. „Трябва да се отпуснем краткосрочно и да търсим мерки в дългосрочен план“, посочи Блум.

Неговите коментари идват след внезапния подем в глобалните продажби на коли в края на миналата година, който обаче съвпадна с недостига на основни чипове. Липсата на компоненти блокира производствените линии на зависимата от тях автомобилна индустрия, а стотици хиляди превозни средства по света спряха да се сглобяват.

Търсенето на чипове и полупроводници нарасна по време на пандемията от коронавирус, през която потребителите масово започнаха да разграбват игрови конзоли, лаптопи и телевизори на фона на социалните ограничения. Небивалият интерес доведе до разпродаването на тези продукти, като доставките на някои от тях се очаква да се забавят още дълго.

Бумът причини и недостиг на чипове, който пък засегна особено силно автомобилната индустрия, разчитаща на навременни доставки.

На въпрос дали Porsche може да бъде принудена да преразгледа настоящия модел на веригата за доставки, Блум отговори:

Да. Много важно за бъдещето е да мислим за веригата за доставки.“

По думите му трябва да се прецени какви обеми е добре да се държат на съхранение. „Трябва да бъдем по-гъвкави и да планираме по-задълбочено непосредствения капацитет.“

Акциите на Porsche, включени в германския индекс Xetra Dax, нараснаха с 15% от началото на 2021 г. Цената им претърпя лека промяна през последните 12 месеца.

Коментари: 0