Северна Корея отново изстреля ракета

Ракетата е прелетяла около 500 км на изток и е паднала в морето

Северна Корея отново изстреля ракета
1908 ~ 1 мин. четене

Ново изстрелване на ракета от Северна Корея регистрира генералния щаб в Сеул, съобщи южнокорейската агенция "Йонхап". Изданието отбелязва, че ракетата не е била междуконтинентална, като за момента видът й е неидентифициран. Тя е била изстреляна в район близо до Пуйчан, предаде Reuters. 

Посоката на ракетата, изстреляна недалеч от столицата Пхенян, е към Японско море. Ракетата е прелетяла около 500 км на изток и е паднала в морето. Смята се, че не е достигнала японската изключителна икономическа зона. 

Новият президент на Южна Корея Мун Дже-ин свика спешно заседание на Националния съвет за сигурност в резиденцията си в Сеул. На срещата ще се обсъдят тестовете на северната съседка, както и ускоряването на програмата на КНДР за ядрено и ракетно въоръжаване. 

Проведеният тест идва само седмица, след като Северна Корея успешно изпробва нова ракета със среден обсег, но според Пхенян тя може да носи тежка ядрена бойна глава. Експерти смятат, че ракетата е летяла по-високо и по-продължително време от всички изстреляни ракети от КНДР до момента. Те допускат дори, че един ден социалистическата държава ще може да поразява цели на територията на САЩ. 

Подкрепи Economic.bg