Северна Корея заплаши да анулира срещата между Тръмп и Ким

Пхенян протестира срещу съвместни военни учения между Сеул и Вашингтон

Северна Корея заплаши да анулира срещата между Тръмп и Ким
1060 ~ 2 мин. четене
Северна Корея заплаши да анулира предвидената за 12 юни среща на върха между Ким Чен-ун и президента на САЩ Доналд Тръмп. Като официална причина за решението е изтъкнато съвместните военни учения на южнокорейските и американските сили, предаде Франс прес. Пхенян също така отмени предвидена за утре среща на високо равнище с Южна Корея в знак на протест срещу тези военни учения, които се провеждат ежегодно

Пентагонът омаловажи определи тези учения като „рутинни“ и „с отбранителен характер“. „Въоръжените сили на Република Корея и на САЩ в момента водят годишните пролетни учения, включващи ученията "Фоул ийгъл 2018" и "Макс Тъндър 2018", заяви говорител на Пентагона. Той уточни, че ученията на военновъздушните сили "Макс Тъндър" се провеждат от 14 до 25 май. „Тези отбранителни учения са част от американско-южнокорейските учения, организирани всяка година за поддържане на бойна готовност“, добави той.

Съединените щати и Южна Корея увериха, че учението е с отбранителна цел, но Пхенян го окачестви като „военна провокация, насочена срещу положителното политическо развитие на Корейския полуостров“.

Южнокорейското министерство на националното обединение определи решението на Северна Корея да отмени междукорейските преговори на министерско равнище, планирани за днес, като „достойно за съжаление“, предаде Reuters. „Решението на Северна Корея едностранно да отложи преговорите на високо равнище между двете Кореи, изтъквайки като причини годишното съвместно военновъздушно учение между Южна Корея и Съединените щати противоречи на духа на Декларацията от Панминчжон и е достойно за съжаление“, посочи говорител на министерството. Той призова Севера незабавно да се върне на масата за преговори.

Освен ученията, Пхенян вече имат и други претенции. Северна Корея не е заинтересувана от среща на върха със САЩ, ако те продължат да настояват за едностранен отказ на Пхенян от ядрената му програма. Това заяви севернокорейският първи заместник-външен министър Ким Ге-гуан, цитиран от Асошиейтед прес.

„Ние не сме заинтересувани от преговори, на които ще бъдем притиснати в ъгъла и ще ни се отправят искания едностранно да се откажем от ядреното оръжие. Не ни остава нищо друго, освен да преразгледаме въпроса за среща на върха със Съединените щати", каза севернокорейският представител. Той разкритикува също изявленията на Вашингтон, че Северна Корея трябва напълно да се откаже не само от ядрената си програма и балистичните ракети, но и от биологическите и химическите си оръжия.
Коментари: 0