Shell и Norsk Hydro започват общо производство на „зелен“ водород

Двете компании планират да декарбонизират собствените си производства, както и да доставят на клиентите си

Shell и Norsk Hydro започват общо производство на „зелен“ водород

Снимка: Unsplash

744 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Англо-холандската нефтена и газова компания Royal Dutch Shell и норвежкият производител на алуминий и възобновяема енергия Norsk Hydro ще произвеждат съвместно "зелен" водород. Двете компании опитват да декарбонизират собствените си операции, както и да доставят на клиентите си от тежката индустрия и транспорта екологични продукти, пише Reuters.

Shell и отделът за "зелен" водород на норвежкия производител, Hydro Havrand, подписаха меморандум за разбирателство и веднага започнаха работа по идентифициране на възможностите за производство и доставка на горивото.

"Зеленият" водород представлява газ с нулев въглероден отпечатък, произведен чрез електролиза, използвайки възобновяема енергия за разделяне на водата на водород и кислород. Процесът става все по-популярен като начин за декарбонизиране на интензивни емисии.

Shell и Hydro първоначално ще определят кои европейски места са най-подходящи за производство на възобновяем водород за собствените им нужди, както и за по-широкия пазар, а след това ще разширят производството на други места.

Разглеждаме потенциални места, където и двете компании оперират и има потенциал да използваме водород в нашите съществуващи съоръжения“, коментира Пер Кристиан Ериксен, ръководител на Hydro Havrand.

Производството на водород може да се прави на места, където Shell и Hydro имат сравнително висока консумация на газ, както и където има потенциал за доставка на пазар на трети страни, например рафинерии или други технологични индустрии, които вече използват „сив“ водород, произведен от невъзобновяема енергия, пояснява Ериксен.

Двете компании ще прекарат следващите девет месеца в проучване на възможностите за сътрудничество, каза Арвид Мос, ръководител на енергийното звено на Hydro.

„Това, което е важно за декарбонизацията на обществото, е големите индустриални играчи да работят заедно, за да намерят по-бързо решения, защото това, от което се нуждаем, е мащабът“, добавя той.

Подкрепи Economic.bg