Собственикът на Vivacom поиска и една от големите български IT компании

Самият телеком също предприе редица придобивания след собствената си продажба

Собственикът на Vivacom поиска и една от големите български IT компании

Снимка: Телелинк

22912 ~ 3 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

Откакто стъпиха на българска земя чрез придобиването първо на Vivacom, новите собственици на телекома раздразниха още повече апетита си за поглъщания. След сделката за "Нова телевизия", сега експанзията им се насочва към технологичния сектор и в частност един от големите играчи на него у нас – „Телелинк бизнес сървисис груп“ АД (ТБС груп).

Това става ясно от съобщение до инвеститорите на IT фирмата, която се търгува на Българската фондова борса. В него се посочва, че „Словения Броудбанд С.а.р.л.“ е изпратила писмо за намерение

за закупуване на мажоритарен пакет от най-малко 51% от акциите на дружеството“.

Новината идва седмица след изявлението на основния акционер Любомир Минчев (притежаващ 67% от дружеството), че той, заедно с другите двама по-млаки собственици – Иво Евгениев и Спас Шопов, са готови през 2022 г. да предложат на БФБ „мажоритарен пакет акции в размер на над 50%“.

Писмото на „Словения Броудбанд С.а.р.л.“ не представлява обвързваща оферта. A и наред с други условия евентуалното придобиване е обект на регулаторен контрол от Комисията за защита на конкуренцията.

Мрежа от собствености и придобивания

Регистрираната в Люксембург „Словения Броудбанд С.а.р.л.“ е собственик на United Group, която през януари тази година финализира сделката за „Нова Броудкастинг Груп“. С това компанията се сдоби с десетина тв канала, в това число и Nova, както и с най-голямата група от онлайн сайтове у нас – „Нет Инфо“.

От своя страна „Словения Броудбанд С.а.р.л.“ е собственост на нидерландската United Group, която пък в края на 2019 г. сключи сделка за придобиването „Вива Телеком България“. Така се сдоби с притежаваните под шапката ѝ Българска телекомуникационна компания (известна на пазара с марката Vivacom), „Нет ис Сат“ и „НУРТС България“. Последното от изброените дружества притежава мултиплекса за безплатното национално разпространение на телевизионни канали – на практика конкурентите на Nova.

На върха на собствеността на United Group стоят британската BC Partners и американската KKR.

Експанзията на Vivacom

След поредното си придобиване Vivacom на свой ред поде серия от поглъщания. През април тази година компанията финализира сделките за покупката на водещите в Югозападна България регионални оператори Net1, ComNet Sofia и N3. След това погледна на север и през юли получи одобрение от КЗК да погълне няĸoлĸo дocтaвчиĸa нa тeлeĸoмyниĸaциoнни ycлyги там – „Heтyopĸc-Бългapия“ EOOД, „Oнлaйн Диpeĸт“ EOOД, „TBH Диcтpибyция Бългapия“ и „Teлĸo Инфpacтpyĸтypи“ EOOД.

Така телекомът разшири портфолиото си от доставчици на интернет и телевизия в десетки населени места в Северна България, както и с инфраструктурен играч, занимаващ се със cтpoитeлcтвo нa пpeнocни и paзпpeдeлитeлни eлeĸтpичecĸи и дaлeĸocъoбщитeлни мpeжи. 

Коя е „ТБС груп“

„Телелинк бизнес сървисис груп“ АД също е свързана с телекомуникационния сектор. През лятото на тази година например стана ясно, че е сключила споразумение за изграждане на корпоративната мрежа в няколко локации на германския авиогигант Lufthansa. Като цяло българската компания се определя като комплексен доставчик на IT решения в областта на мрежите и центровете за данни, офис производителността и информационната сигурност.

През годините тя успя да се утвърди не само в България, но и в целия регион на Западните Балкани. По-рано тази година стана ясно, че вече гледа уверено към Западна Европа и отвъд океана. Тогава пред Economic.bg от компанията обясниха, че са в процес на учредяване на дъщерни дружества в Германия и САЩ.

„ТБС груп“ стъпи на БФБ в турбулентната 2020 г., само няколко месеца след избухването на пандемията. За първото полугодие на 2021 г. приходите на Телелинк възлизат на 98.32 млн. лв., като за сравнение за същия период на 2020 г. те са малко над 65 млн. лв. Нетната печалба достига 8.1 млн. лв., при 6.4 година по-рано.

Подкрепи Economic.bg