Схемата „60/40“ ще подпомага само затворени и полузатворени фирми

Държавата отказа да промени постановлението в полза на бизнеса и мярката ще се ползва само от компании с прекратена дейност или непълно работно време

Схемата „60/40“ ще подпомага само затворени и полузатворени фирми

Снимка: МС

10721 ~ 3 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Въпреки настояването на работодателските организации и уверението на някои депутати, че ще следят постановлението да бъде направено „правилно“, очевидно правителството не се е вслушало. Днес Министерският съвет одобри постановлението за изплащане на компенсации на работодатели с цел запазване на заетостта на работниците и служителите по време на извънредното положение. А вътре изрично е записано, че схемата „60/40“ ще може да се ползва само за работник или служител, „за който е приложен режима за преустановяване на работа или е установено непълно работно време“.

Добрата новина е, че все пак държавата запазва ангажимента си да поеме 60% както от осигурителния доход, така и дължимите осигурителни вноски на работодателя. За база ще се взима месец януари 2020 г.

Изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов изрази позицията още миналата седмица, че правителството трябва да промени постановлението, така че фирмите да могат да работят, докато държавата подкрепя работниците по схемата „60/40“. „Тези текстове трябва спешно да бъдат променени, тъй като затварянето на фирмите не трябва да е условие държавата да им предостави помощ за заплатите и осигуровките на служителите“, каза в интервю за „24 часа“ той. Тогава той визираше старото постановление, като се надяваше то да бъде променено от правителството в полза на бизнеса и работниците.

Сега на практика се казва, че фирмите трябва да покриват 40% от осигурителния доход и осигуровките на служителите на пълен, 8-часов работен ден, независимо че никой не работи или работи на 2- или 4-часово работно време.

В случаите на преустановяване на работа, работодателите, получили компенсации, следва да изплатят пълния размер на трудовото възнаграждение на лицата и дължимите осигурителни вноски за съответния месец. При непълно работно време работодателят изплаща пълния размер на трудовото възнаграждение, определено като за работа при пълно работно време, и дължимите осигурителни вноски за съответния месец, пише в приетото днес постановление.

Съгласно промените работодатели от икономическите дейности „Обучение на водачи на превозни средства" и „Дневни грижи за малки деца (частен сектор)", преустановили работа на предприятието или на част от предприятието със своя заповед, издадена въз основа на заповед на държавен орган, също ще могат да кандидатстват за подкрепа.

Промените ще се прилагат и за работодатели, подали заявления за изплащане на компенсации до влизането в сила на постановлението. Финансовите средства, необходими допълнително за изплащане на осигурителни вноски, ще бъдат осигурени от фонд „Безработица" на държавното обществено осигуряване.

Пред Economic.bg депутатът от ДПС Йордан Цонев заяви, че „ще следи стриктно дали постановлението към мярката „60/40“ ще се приложи „правилно“. Под правилно той имаше предвид и тази хипотеза – да се подкрепят само затворени или полузатворени фирми. „Например, ако един работодател е освободил работници или пък ги е прехвърлил на непълно работно време или пък е затворил, той може да получава тази помощ. А този, който се стреми да запази служителите си, а пък на него също му е паднал оборотът, не може. Така например, ако някой е затворил предприятието си и не полага никакви усилия, той ще получи държавна подкрепа, а пък друг, който полага усилия, но оборотът му е паднал с 20-30%, той няма да получи. Това не е адекватно“, коментира народният представител пред Economic.bg.

Подкрепи Economic.bg