„Шенген е в кома, еврото ще се срине без него”

Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК

„Шенген е в кома, еврото ще се срине без него”

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер призна, че Шенген е в „кома” и предупреди, че еврото ще се срине без него, съобщава английският в. Telegraph.

Той подчертава, че има жизненоважна връзка между свободното придвижване и съществуването на единна валута в ЕС. „Единната валута няма да съществува, ако Шенген се провали. Това не е неутрална концепция. Това не е банално. Това е един от стълбовете на изграждането на Европа”.

Говорейки на сесия за отбелязване на терористичните атаки в Париж, председателят на ЕК отговори на партии като ЮКИП, които твърдят, че Шенген е гарантирал „свободно придвижване на джихада“.

„Моля, не смесвайте нещата. Не трябва да се възползваме по един абсурден начин от тези трагични събития. Трябва да запазим духът зад Шенген. Да, шенгенската система е отчасти в кома. Но тези, които вярват в Европа, нейните ценности, нейните принципи и нейните свободи, трябва да се опитат да вдъхнат нов живот на духа зад Шенген. Ако духът напусне сърцата ни, ще загубим повече от Шенген”, каза Юнкер.

Коментари: 0