Шепа приложения генерират почти целия мобилен трафик в света

Използването на социалните платформи и сърфирането в мрежата съставляват една трета от употребения интернет

Шепа приложения генерират почти целия мобилен трафик в света

Снимка: Unsplash

2054 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

От милиони мобилни приложения, достъпни по целия свят, само малка част доминират глобалния интернет трафик. Когато гледате нещо на смартфона си – независимо дали е ново съобщение в Instagram, или видеоклип в YouTube – вашето устройство изтегля данни във фонов режим. И колкото по-големи са файловете, толкова повече информация се генерира. Следователно и потреблението на мобилния интернет расте.

Така анализатори от Visual Capitalist класират най-използваните приложения в няколко различни категории. Послужили са си и с глобалния доклад за потреблението на мобилен трафик за първото тримесечие на 2021 г., изготвен от Sandvine.

Няколко компании стоят зад най-използваните приложения

Данните за интернет трафика са разбити по категории. Световните технологични гиганти имат водеща роля в четири от най-големите категории за стрийминг, което не е учудващо, защото те са собственици на най-използваните приложения. YouTube и Google, които са собственост на Alphabet, водят в класацията. Следвани са от Facebook, Instagram и WhatsApp и заедно формират 93% от световния интернет трафик на социални мрежи, както и 45% от използвания интернет за съобщения.

Видеата са движещата сила

Най-големите файлове използват най-много мобилни данни, като видеата обират всички точки в класацията. Според Android Central те изразходват най-много от мобилния интернет. Всичко зависи от разделителната способност на видеото. Използваните мобилни данни варират от 0.7 GB до 1.5 GB.

Съобщенията в социалните мрежи обикновено „харчат“ няколко KB-и интернет, докато снимкитe могат да варират от няколкостотин KB-а за изображение с ниска разделителна способност до стотици MB-и за висока разделителна способност.

Платформите за видео стрийминг изразходват най-много мобилни данни. Използвайки ги, потребителите по света са генерирали почти половината от световния мобилен трафик – 49%.

Аудио стриймингът, включително музика и подкасти, представлява само 0.2%.

Използването на социалните платформи и сърфирането в мрежата съставляват една трета от употребения интернет. Игрите, приложенията и споделянето на файлове, въпреки големия им размер, изискват еднократни изтегляния, които не създават толкова голям натиск върху трафика, колкото гледането на видео.

Подкрепи Economic.bg