Шотландия: Северна Ирландия е прекалено важна при Brexit

Шотландският първи министър Никола Стърджън иска оставане в митническия съюз на ЕС

Шотландия: Северна Ирландия е прекалено важна при Brexit

Никола Стърджън и Мишел Барние

Снимка: БТА

1076 ~ 1 мин. четене
Шотландският първи министър Никола Стърджън, която е известна с негативното си мнение спрямо Обединеното кралство, днес отново атакува Лондон.

По време на среща в Брюксел с Мишел Барние, главният преговарящ по Brexit от името на Европейския съюз, Стърджън каза, че Шотландия иска да остане както в митническия съюз, така и в единния пазар, на ЕС. Британският премиер Тереза Мей е твърдо против Обединеното кралство да остане в митническия съюз на ЕС.

Стърджън също така предупреди, че едно потенциално споразумение за Brexit, което би дало на Северна Ирландия конкурентно предимство спрямо останалите съставни части на Обединеното кралство, ще предизвика истински проблеми за Шотландия. Именно заради възможността след Brexit Северна Ирландия да остане част в митническия съюз на ЕС Стърджън настоя, че и Шотландия иска такова право.

Шотландия, която е една от съставните части на Обединеното кралство, от години иска да се отцепи и да стане независима държава. На 18 септември 2014 г. в страната се проведе референдум за независимост. Тогава надделяха хората, желаещи оставане в Обединеното кралство.
Коментари: 0