16 щата атакуваха в съда решението на Тръмп за извънредно положение

Това вече е второто дело срещу решението на президента от петък

16 щата атакуваха в съда решението на Тръмп за извънредно положение

Протест в Чикаго срещу решението на Тръмп

Снимка: БТА

Коалиция от 16 американски щата, водена от Калифорния, заведе дело срещу президента Доналд Тръмп и висши членове на неговата администрация, с цел да блокира решението му да обяви национално извънредно положение, за да получи средства за изграждане на стена по границата между САЩ и Мексико.

Делото, заведено в Окръжен съд на САЩ в Северния окръг на Калифорния, идва, след като Тръмп поиска извънредни правомощия в петък, с цел да стартира изграждането на стената, което беше негово основно обещание по време на кампанията през 2016 година.

Заповедта на Тръмп ще му позволи да похарчи за стената пари, които Конгресът иска да разпредели за други цели. Конгресът отказа да изпълни искането на президента за 5.7 милиарда долара за изграждането на стената тази година. За да заобиколи конгреса, той обяви извънредното положение.

"Днес, в Деня на президентите, изправяме президента Тръмп пред съда, за да блокираме злоупотребата с президентската власт", заяви в изявление калифорнийският прокурор Кзавие Бесера.

„Съдим президента Тръмп, за да го спрем от едностранно ограбване на средствата на данъкоплатците, законно заделени от Конгреса за хората от нашите щати. За повечето от нас президентският офис не е място за театър, ”добави демократът Бесера.

Белият дом отказа да коментира новината за заведеното дело.

В бюджетна сделка, приета от Конгреса, за да се предотврати второ затваряне на правителството, бяха отпуснати близо 1,4 млрд. долара за ограждане на границите. Извънредното положение на Тръмп ще му позволи да отдели допълнителни 6,7 милиарда долара извън онова, което депутатите са одобрили.

Трима земевладелци от Тексас и екологична група заведоха първото дело срещу решението за извънредно положение на Тръмп в петък, като заявиха, че то нарушава Конституцията и би нарушило техните права на собственост.

Правните предизвикателства могат да забавят усилията на Тръмп да изгради стената, което според него е необходима за ограничаване на незаконната имиграция и трафика на наркотици. Съдебните дела биха могли да завършат в консервативно-ориентирания Върховен съд на САЩ.

Щатите Колорадо, Кънектикът, Делауеър, Хавай, Илинойс, Мейн, Мериленд, Минесота, Невада, Ню Джърси, Ню Мексико, Ню Йорк, Орегон, Вирджиния и Мичиган се присъединиха към Калифорния в съдебното дело.

Те твърдят, че заповедта на Тръмп ще доведе до това да загубят милиони долари федералното финансиране за националните звена за борба с наркотиците и пренасочване на средства от разрешени военни строителни проекти, което ще навреди на икономиките им.

Тръмп заяви в петък, че не е необходимо да обяви извънредно положение, но иска да ускори процеса на изграждане на стената. Този коментар може да подкопае правните аргументи на правителството.

"По собствено признание на президента, не е необходимо извънредно положение", заявиха щатите в иска си. "Собствените данни на федералното правителство доказват, че на южната граница няма национално бедствие, която да изисква изграждането на стена."
Коментари: 0