Ще се радвам, ако АБВ и БСП имат общ кандидат за президент

По-важна е смяната на политиките, отколкото на министри, заяви вицепремиерът в оставка

Ивайло Калфин:

Ще се радвам, ако АБВ и БСП имат общ кандидат за президент

Ще се радвам, ако АБВ и БСП имат общ кандидат за президент”. Това заяви вицепремиерът и социален министър в оставка Ивайло Калфин на пресконференция, предаде репортер на Kmeta.bg.

Той обаче уточни, че е рано да се говори коя би била кандидатурата.

Надявам се да има раздвижване в рамките на лявото пространство, но не това е поводът АБВ да излезе от управлението, добави Калфин, уточнявайки, че след конгреса на левицата има възможност за подобряване на диалога с БСП.

Той обясни, че умишлено не е изчакал предстоящия конгрес на своята партия, за да подаде оставката си. Изпреварил е събитията, за да предотврати спекулации. „Наистина я подадох по-рано, но мисля, че не е здравословно, не е и полезно. Ще се създадат различни интерпретации, които надали ще бъдат уместни, ако бях забавил решението си”, уточни политикът.

Решението на АБВ (да напусне управлението, б.р.) е мотивирано след натрупване на различни процеси, свързани със забавяне или незапочване на важни реформи, обясни политикът. От партията критикуват правителството заради пасивната позиция по „Южен поток”. Те отчитат, че страната ни губи позицията си на регионален фактор, заради която е била приета в ЕС.

„Макар да имаме политическа стабилност, нямаме регионални инициативи. Понякога изостряме напрежението в региона. Не трябва да вземаме страна в регионални спорове, а го правим”, отбеляза вицепремиерът в оставка. Според него са необходими и други персонални промени в кабинета, но по-важна е смяната на политиките.

Калфин има възможност да продължи мандата си като народен представител или да се върне към работата си като евродепутат, но увери, че още не е решил бъдещето си. „Преминаването от изпълнителната в законодателната власт не е най-вълнуващото упражнение. Предстои да взема решение”, посочи левият политик.

Той направи кратък преглед на свършеното, докато бе начело на социалното министерство.

„Приехме закон за равенството между мъжете и жените на работното място, реформирахме пенсионната система, подготвихме дългосрочна стратегия за грижите за възрастни хора. Борихме се и за това, детските ясли и градини да станат по-достъпни и постепенно да отпаднат таксите за тях. Голямата ми неосъществена амбиция бе реформирането на медицинската експертиза”, изброи Калфин и изрази надежда, че наследникът му ще продължи тези политики.

„Дойдох в Министерството на труда и социалната политика и държах да разчитам на експерти, работили в тази сфера. Оказа се, че има добър резултат, когато се създаде спокойствие. Екипът, с който работих, бе предпазен от политически натиск и подкрепен от всички партии в управлението”, обясни Калфин.

Коментари: 0