Шведската стратегия срещу Covid-19 - признавана и отричана

БВП на скандинавската държава ще се свие наполовина спрямо този на еврозоната

Шведската стратегия срещу Covid-19 - признавана и отричана

Снимка: Pixabay

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Пандемията от коронавирус принуди правителствата да забравят стратегиите си и да се доверят на модела проба-грешка. В някои страни това доведе до по-бързо икономическо възстановяване, а в други разруши изоснови веригите на доставки и принуди малкия бизнес да напусне пазара. Интересното е, че дори за Швейцария мненията за подхода срещу COVID-19 са разнопосочни.

Швеция е направила някои неща по-добре от други, но има и места, където правителството е сгрешило", коментира Йенс Хенриксон, главен изпълнителен директор на Swedbank.

Причината за възстановяването е решението на Швеция да не налага в нито един момент блокиране на частния сектор. Това може би е помогнало на икономиката й, но с цената на многобройни човешки животи. Фитнес зали, училища, ресторанти и магазини остават отворени, а предпазните маски почти не се използват от населението. Здравните власти определят този подход като изключително противоречив и има назначена комисия, която да разследва дали Швеция е избрала правилния противопандемичен подход, споделя Bloomberg в свой анализ. 

Стратегията на Швеция е добра, ако става дума за бизнеса и икономиката. Мисля, че можем да видим как колелото започва да се движи напред“, сподели Карина Акерстром, главен изпълнителен директор на Svenska Handelsbanken.

Третото тримесечие показа, че шведският бизнес и банковият сектор, който го кредитира, се намират в по-добра форма, изпреварвайки очакванията на анализаторите от март.

Прогнозите са, че до края на тази година шведският БВП ще се свие наполовина спрямо този на еврозоната. Последната оценка на Riksbank е за 3.6% спад за 2020 г., последвано от 3.7% растеж през 2021 г.

В същото време съотношението на смъртните случаи от Covid-19 в Швеция е 58 на 100 000 души, което е сред най-високите в Скандинавия. Още повече, съществуват и малко признаци, които да предполагат, че страната е близо до постигане на колективен имунитет.

Шведските здравни власти издадоха нов набор от препоръки, призоваващи хората в редица области, включително столицата, да избягват магазини, музеи и ресторанти, след като беше отчетен рекорден ръст на броя на заразените. В някои райони извън столицата е препоръчително да се избягва пътуване с обществен транспорт.

Шведският държавен епидемиолог Андерс Тегнел заяви, че пандемията вероятно ще продължи с години, което означава, че е твърде рано да се прецени кой модел е най-добър в дългосрочен план. Здравната система на Швеция все още не е под натиск, като хоспитализираните пациенти от петък заемат 57 от общо 525-те легла за интензивно лечение. При необходимост ще бъдат ангажирани военните сили, включително и мобилни полеви болници.

Безспорно добри практики

По думите на Йенс Хенриксон, главен изпълнителен директор на Swedbank, има едно решение, което се откроява като най-правилно.

Може би най-важното нещо, което направихме в Швеция, е да не затворим училищата“, поясни Хенриксон, като добави, че по този начин родителите се съсредоточиха върху работата си, независимо дали го правят от вкъщи или на работното си място.

За Акерстром ключов извод от коронакризата в Швеция е това колко гладко е продължил начина на живот, дори и повечето хора да работят дистанционно. „Честно казано, в началото всички се чудехме как ще свърши това. Но като погледна назад, мисля, че развръзката е добра. И ефективността все още е висока, като тенденцията за дистанционна работа ще се увеличава “, коментира Акерстром.

Коментари: 0