Brexit прави Лондон безполезен за САЩ

Експертите гледат на Великобритания като на „европейски аутсайдер“

Brexit прави Лондон безполезен за САЩ

Снимка: Pixabay

5258 ~ 4 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Великобритания вече не е „гравитационен център“ на Европа в очите на Съединените щати, особено ако Джо Байдън бъде избран за президент на 3 ноември. Това коментира бившият старши дипломат и независим представител от Камарата на лордовете Питър Рикетс в интервю пред европейското издание на Politico.

След 40 години отстояване на външните интереси на Великобритания, Рикетс предоставя отрезвяваща интерпретация на въздействието, което Brexit оказва върху международната позиция на Великобритания.

„Когато Байдън погледне към Европа, той ще възприеме по-скоро Париж и Берлин като „гравитационен център“ на това, което е наистина важно за САЩ в Европа", коментира Питър Рикетс.

Както от икономическа гледна точка, така и от гледна точка на сигурността Великобритания ще бъде разглеждана по-скоро като отклонение - просто европейски аутсайдер“, коментира представителят от Камарата на лордовете.

Според него ще продължат да съществуват важни двустранни отношения в областта на отбраната и сигурността, но по отношение на другите области Великобритания няма да бъде от същото значение, каквото бе свикнала да има за Вашингтон, защото Обединеното кралство вече не е от такава полза за американската администрация.

Бившият посланик на Обединеното кралство в Париж и НАТО и дългогодишен критик на Борис Джонсън сега прекарва времето си, критикувайки правителствената политика по отношение на сигурността и правосъдието в Камарата на лордовете, като същевременно се изявява като гост професор в King’s College London и е съветник към британското звено на компания Lockheed Martin.

Само дни до изборите в САЩ, Рикетс е последният от редица бивши дипломатически "стари кучета", които предлагат своята експертиза на Даунинг Стрийт за това как британския кабинет да се ориентира при евентуална рокада в Овалния кабинет.

Иван Роджърс, който беше постоянен представител на Великобритания в Брюксел от 2013 до 2017 г., коментира пред Observer, че Джонсън нарочно отлага във времето конкретно решение, за да види каква ще бъде развръзката от президентските избори в САЩ, преди да реши дали да напусне ЕС без търговска сделка. 

В интервю за Politico от дома си в Лондон, Рикетс заяви, че триумфът на Байдън ще доведе до "много по-малко конфронтационен, по-учтив и консултативен стил на отношения" към международните партньори на САЩ, включително и към Великобритания. Но, добавя Рикетс, Даунинг Стрийт не бива да се заблуждава, мислейки си, че победата на бившия вицепрезидент ще улесни отношенията на Острова със САЩ.

Brexit със сделка не е утопия

Мнозина лидери от Стария континент ще бъдат развълнувани от рокадата в Белия дом и ще бъдат нетърпеливи да установят нови отношения с първата икономика, вероятно изтласквайки Brexit надолу в дневния ред на Европа", коментира Рикетс.

ЕС и Великобритания са потопени в интензивни преговори за Brexit, като преговарящият от ЕС Мишел Барние и неговият екип се очаква да останат в Лондон до сряда, а преговорите в Брюксел ще продължат и след това. И двете страни се надяват през следващите две до три седмици да бъде постигната търговска сделка, която след това да може да бъде ратифицирана навреме до края на преходния период, който изтича на 31 декември тази година.

Британското правителство ще се изправи пред предизвикателството да изгради отношения с екипа на Байдън, които разглежда Brexit като риск, както за Европа, така и за стабилността на Великобритания, коментира Рикетс. Байдън вече изпрати предупредителен знак миналия месец, като написа в Twitter, че „Споразумението от Разпети петък, което донесе мира в Северна Ирландия“, не може да стане „жертва на Brexit“.

Великобритания трябва да се подготви за администрация на Байдън, която следи изкъсо как Brexit засяга Ирландия, предвид ирландското влияние в Демократическата партия и ирландския произход на Байдън. Търговията с ЕС ще бъде приоритетна за администрацията на Байдън, особено след като Великобритания "се е оттегли от влиятелната си позиция, на която се наслаждаваше в Европа", каза Рикетс.

Администрацията на Байдън ще бъде много внимателна, прецизна и предпазлива в изграждането на отношенията си с Великобритания след Brexit“, добави Рикетс.

РЕкетас определя "прехвърлянето на топката" между Лондон и Брюксел през изминалата седмица като част от „театъра“ на Даунинг Стрийт, който има за цел да спечели подкрепата за всяка бъдеща сделка на твърдолинейните подкрепящи Brexit консерватори, все пак бившият дипломат остава оптимист по отношение на шансовете за постигане на бъдеща сделка тази есен.

Политическата безизходица по въпроси като държавната помощ и риболова може да бъде разрешена с едно телефонно обаждане в последния момент между Джонсън и някои лидери на ЕС, но Рикетс предупреждава, че Даунинг Стрийт не трябва да се доверява на германския канцлер Ангела Меркел.

„Опасявам се, че в Лондон нашите политически лидери отдавна очакват Меркел да реши проблемите ни вместо нас; да извади кестените ни от огъня. И подобно доверие се оказва сляпо, защото въпреки че тя е много, много сериозен и внимателен политик, Меркел не може да направи чудеса ”, коментира Рикетс, добавяйки, че френският президент Еманюел Макрон е малко вероятно рискува колапса на преговорите заради риболова.

„Президентът Макрон залага на карта, за която много добре знае, че ако продължи да играе, рибарите му ще останат без нищо. Така че в края на деня не мисля, че риболовът ще се окаже проблемът, който ще разтрогне преговорите", коментира бившият дипломат.

Говорител на Даунинг Стрийт каза, че преговорите за Brexit са се засилили, но Великобритания няма да приеме предложения, които подкопават статута на суверенна и независима държава. „Нашите търговски преговори със САЩ са напълно отделни от текущите преговори с ЕС и разговорите с Вашингтон продължават да се развиват", заяви говорителят на британския кабинет. 

Рикетс прогнозира, че Обединеното кралство и ЕС най-вероятно ще сключат частична сделка, оставяйки неуточнени много важни аспекти от двустранно сътрудничество, особено в сигурността и отбраната 

Можете да бъдете сигурни, че всяка сделка, която правителството на Джонсън подпише, ще бъде изтълкувана като голяма победа и ще бъде приписана на твърдия подход на премиера“, коментира Рикетс.

Подкрепи Economic.bg