Белгия е под пълна карантина

Частично блокиране на икономиката започва и в Германия, а Австрия се готви да върне драконовски мерки тази седмица

Белгия е под пълна карантина

Снимка: Pexels

11309 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

От днес Белгия e поставена под пълна карантина в опит да се спре разпространение на Covid-19. До налагането на второ блокиране на икономиката се стигна заради бързо растящия брой на заразените, като Кралството държи антирекорда за  цяла Европа по този показател.

Затварят се магазините, които не продават хранителни стоки, а също така фризьорските и козметичните салони. Не работят и фитнес залите, затворени са също местата за молитви. Забраняват се посещения при приятели и близки, а извън къщи е позволен контакт само с един човек. Изключения се допускат само за самотно живеещите, които могат да се срещат с двама души, пише The Guardian.

Работата от дома става задължителна, а когато това не е възможно, носенето на маска и проветряването са задължителни на работното място. Ваканцията на всички училища се удължава до 15 ноември, след което половината ученици от вторите и третите класове на гимназиите ще участ в училище, а останалите - дистанционно. От разстояние ще става и обучението в университетите до 1 декември - датата, на която мерките ще бъдат преразгледани, за да се реши дали карантината ще бъде удължена допълнително.

Частична карантина започва и в Германия, а Австрия се готви да затегне мерките по-късно тази седмица. В най-голямата европейска икономика се затварят барове и ресторанти, но магазините продължават да работят, ако на 10 квадратни метра има не повече от един човек. Планира се затваряне на културните и развлекателните обекти, на козметични салони и студиа за татуировки, но фризьорските салони продължат да работят при строги хигиенни условия.

Виена също ще бъде частично затворена, като новата мярка започва от вторник и ще продължи четири седмици, това обяви канцлера Себастиан Курц през уикенда. Културните институции и увеселителните заведения ще трябва да затворят и се забраняват всички прояви със събиране на хора, с изключение на погребенията. Затварят се и хотелите и ресторантите, но ще могат да се изпълняват поръчки за вкъщи.

На спортните събития няма да има публика, а любителски спорт ще може да се практикува само навън. Контактните спортове няма да бъдат позволени. Магазини за стоки на дребно и доставчици на услуги като фризьорите ще могат да продължат да работят. Повечето училища остават отворени, но по-големите ученици и студентите ще учат у дома, а посещенията в болниците и домовете за възрастни се ограничават.

Подкрепи Economic.bg