Швейцарски експерти проверяват Фалкона

Незатворен ляв колесник е станал причина за аварията

Швейцарски експерти проверяват Фалкона
164 ~ 2 мин. четене
Експерти от швейцарската компания, наета за поддръжка на правителствения самолет Фалкон, пристигат утре в София, за да проверят машината и да направят оценка за техническото й състояние. Това обяви министърът на транспорта Ивайло Московски на извънредна пресконференция на Летище София заедно с министъра на вътрешните работи Веселин Вучков след инцидент по-рано тази вечер със самолета.

Левият колесник не се е затворил при излитането, а на борда бе премиерът Бойко Борисов със сътрудници и охрана. Той трябваше да излети за участие в заседанието на Европейския съвет утре в Брюксел.

„Кацането не е аварийно, нормално е”, посочи Московски. „Бяха взети всички необходими мерки към всички институции, които имат отношение към охраната, както и сигурността на министър-председателя”, каза още Московски. Самолетът е поставен под видео наблюдение и е запечатан.
Подобен инцидент досега не е имало, уточни още Московски.

На брифинга стана ясно, че премиерът няма да отложи посещението си в Брюксел, а по-късно ще излети с правителствения Еърбъс.

Делегацията на българското правителство, начело с премиера Бойко Борисов, ще излети за Брюксел тази вечер, но с друг самолет от правителствения Авиоотряд 28, каза шефката на правителствения пресцентър Севделина Арнаудова и благодари на пилотите за високия професионализъм.

На 4-тата минута след излитането на самолета е станало ясно за проблема с колесника. Направени са няколко захождания за кацане, преди да бъде разпоредено да се кръжи до изхабяване на горивото. Кацането е станало на петия път, обяви Арнаудова.

"Надявам се, че е случайно съвпадение, но изпълнителният директор на "Авиоотряд 28" подаде оставка днес", заяви министър Московски по време на брифинга многозначително. Той допълни, че поводът за това е бил несъгласие с финансирането на авиоотряда.
Подкрепи Economic.bg