Siemens работи по „най-интелигентния кампус“ в света

Проектът е съвместен с Бирмингамския университет и ще комбинира сензори, изкуствен интелект и децентрализирано производство на енергия

Siemens работи по „най-интелигентния кампус“ в света

Снимка: Siemens

816 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Бирмингамският университет, заедно със Siemens, най-голямата производствена компания в Европа в областта на електротехниката и електрониката, ще превърнат кампусите на университета в Еджбастън и Дубай в "най-интелигентните" в света. За да го постигнат партньорите ще използват комбинирани цифрови сензори, технологии за анализ, изкуствен интелект, децентрализирано производство и съхранение на енергия, възобновяема енергия и концепции, които помагат за промяна на поведението на потребителите.

За целта ще бъде създадена „Жива лаборатория“ (Living Lab), в която достъпът до нови данни и свързаност ще подпомага научните изследвания, преподаването и обучението.

„Живата лаборатория“ ще събира данни от сградните технологии на университета, инфраструктурата и енергийните съоръжения и ще ги използва за иновации, научно-изследователска и развойна дейност, както и за нуждите на преподаването. Проучването на търсенето и производството на енергия – от системи до отделни потребители/производители (просюмъри) – с данни в реално време от всички локации, предоставя уникална възможност за приложно обучение на студентите и създава платформа за авангардни изследвания, посочват от Siemens.

Компанията ще спонсорира екип от докторанти в университета. Техните изследователски проекти ще търсят решения на важните предизвикателства в областта на данните, технологиите, градските системи и постигането на нулев въглероден отпечатък.

Тази година Университетът в Бирмингам ще стане първият в света, който ще внедри Интернета на нещата (IoT) на своя територия в голям мащаб. През есента на 2021 г. предстои да бъде дадено началото на първата фаза на мащабен проект за енергийна ефективност на територията му, който ще включва внедряването на 23 000 IoT сензора на компанията Enlighted, част от групата на Siemens.

Като един от най-големите университети в Обединеното кралство, с глобална общност от над 38 000 студенти, той вече е енергиен „просюмър“ (консуматор и производител), като технологиите ще бъдат допълнително оптимизирани чрез системата, по която сега работим заедно със Siemens“, коментира Матиас Ребелиус, член на Управителния съвет на Siemens AG и главен изпълнителен директор на направление Интелигентна инфраструктура.

Според него такива партньорства са изключително важни за събиране на данни, тестване и разработване на нови технологии и създаване на ефективна и устойчива енергийна инфраструктура.

Бирмингамският университет цели да създаде кампусите на бъдещето, използвайки различни технологии, коментира проф. Тим Джоунс, заместник-ректор на университета.

Нашата цел е да създадем университетския комплекс на бъдещето, използвайки авангардни технологии, за да направим нашите кампуси в Еджбастън и Дубай най-интелигентните в света. Това ще открие нови възможности за научни изследвания и иновации, като същевременно ще намали значително въглеродния ни отпечатък“, коментира още той.

В допълнение, Siemens ще предостави енергийни и IoT услуги за 10-годишен срок, за да гарантира, че университетът ще се възползва максимално както от технологиите, така и от браншовия опит на компанията. Университетът вече е постигнал значителен напредък по пътя към устойчивостта, включително постигането на целта си за 2020 г. за намаляване на въглеродните емисии с 20%.

Подкрепи Economic.bg