Търси се кой да бие Радев на изборите

Профилът на равностоен противник на сегашния президент е на комуникативен човек с ораторски способности, евроатлантик, популярен е и е желателно да е в 7 униформа

Търси се кой да бие Радев на изборите

Снимка: БТА

5132 ~ 4 мин. четене
Иглика Горанова Автор: Иглика Горанова
Президентски избори 2021

Интригата дали президентът (1997-2002 г.) Петър Стоянов ще излезе срещу Румен Радев на изборите през ноември бързо приключи, след като самият той официално отрече, че ще се кандидатира в битката за “Дондуков“ 2 от името на ГЕРБ – СДС.

„Искам да е ясно: нито аз съм се предлагал, нито някой ми е предлагал официално да бъда издигнат за президент. Моята евентуална кандидатура би имала смисъл, само ако обедини всички дясномислещи и проевропейски настроени избиратели в България. Но, за съжаление, те са фатално разделени. Този факт обезсмисля всякакви разговори за моето участие в президентските избори“, написа Стоянов в личния си блог.

Очевидно е, че така слага край на спекулациите, пуснати от бившите управляващи в публичното пространство, дали той е обединителната фигура, която Бойко Борисов ще хвърли в битката срещу Румен Радев.

Интригата с Петър Стоянов си има опашка

Името на Стоянов като кандидат на ГЕРБ – СДС е тръгнало първо от средите на СДС преди година и половина. Разговорите са били неофициални, но съчки в огъня хвърли тези дни Тома Биков от ГЕРБ, който заяви пред БНР, че в редиците на коалицията мислят за Петър Стоянов, защото той е една от положителните фигури през последните 30 години. Социолози заявиха пред Economic.bg, че вече провеждат анкети, за да измерят влиянието му и вероятно идната седмица ще ги оповестят.

Според мен името на Стоянов бе споменато, за да се види как ще реагират социалните мрежи. Но е факт, че за неговата кандидатура се говори отдавна“, коментира пред Economic.bg социологът Димитър Ганев от "Тренд".

Вече е ясно, че ГЕРБ – СДС ще играят със собствен кандидат. След като вариантът с Петър Стоянов отпадна, от партията твърдят, че имат няколко резервни фигури, които са обединяващи и познати на обществото. Сметките са, че шансовете срещу Радев не са съвсем нищожни, защото независимо от високия му рейтинг, има и фактори, които биха могли да му навредят. Такива са управлението на служебен кабинет, който би могъл да попадне в неблагоприятни ситуации, свързани с различни кризи. Не са за пренебрегване прокситата на Борисов – строителните фирми, свиневъдите и други, които ще протестират вместо ГЕРБ.

Радев не си правеше сметка служебен кабинет да управлява толкова дълго“, коментира политологът Георги Киряков.

Върху имиджа на президента негативно влияе и ситуацията, която създадоха партиите на протеста, подкрепени от него. Те се държаха като орел, рак и щука и така и не успяха да излъчат правителство. Успяха обаче да изгорят мостовете помежду си, като се изпокараха, без да могат да прокарат нито едно съществено решение, което да касае съдебната реформа например. Затова и ще бъдат наказани на предсрочните избори, смята социологът Чавдар Найденов. А Радев беше лицето на протеста срещу управлението на ГЕРБ – нещо, което от тази партия непрекъснато ще повтарят.

Профилът на кандидата срещу Радев и закъснелите партии

Странното на тези президентски избори е, че датата на изборите вече е определена, а сериозни кандидати все още няма. Несериозно е един кандидат за президент да се обяви месец – месец и половина преди изборите и да спечели. Ако вземем за пример САЩ, там още на следващия ден, в който напусна Белия дом, Доналд Тръмп обяви, че ще се кандидатира за президент.

Освен че е трудно да се намери достоен опонент на Радев, от значение е и фактът, че изборите са едновременно за президент и парламент. При провеждането на избори 2 в 1 традиционните модели не са водещи. Предполага се, че това трябва да са партийни фигури, познати на твърдите ядра, защото кандидатът за президент ще е нещо като водач на национална листа.

Според Чавдар Найденов профилът на един достоен съперник на Радев се очертава да е на комуникативен човек с ораторски умения, познат на обществото и желателно да е с униформа, защото българинът се впечатлява от генералски пагони, защото така има усещане за ред. Задължително е да е с евроатлантическа насоченост.

От години Борисов реанимира СДС, като издига фигури от килера на старата партия, за да се позиционира вдясно. Това ми дава основание да смятам, че кандидат за президент ще търси там“, коментира Найденов.

„Демократична България“ също обяви, че ще играе със собствен кандидат, което вероятно е повлияло на решението на Стоянов да  не участва, защото ще излезе като разединител на десницата. Позицията на ДБ е правилна, защото от политическа гледна точка за тях е добре  да се позиционират на изборите със свой кандидат, макар и той да взима до 5%. Играта с кандидат срещу Радев, с който имаха общи цели, ще включва и критики срещу „Дондуков“ 2.

ИТН обявиха, че ще подкрепят Радев, защото той се вписва в концепцията им за мажоритарен кандидат. От ДПС не са във възторг от президента, защото Радев поведе протеста, който беше освен срещу Борисов и срещу Пеевски.

Ще е самоубийствено БСП да не подкрепи изцяло Румен Радев, макар напоследък от тази партия шумно да се възмущават от евентуален политически проект на неговите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев и дори да твърдят, че  митични  емисари обикалят структурите им, за да търсят подкрепа за нова партия – нещо, което няма как да стане, защото няма технологично време това да се случи за този вот.

В сложните сметки два месеца преди президентските и парламентарни избори решаващата дума ще имат невидимите сценаристи, които ще трябва да наклонят обществените настроения в полза на една или друга фигура. Засега шансовете на Радев са все още големи.

Подкрепи Economic.bg