За кого гласуваха българите на балотажа по области (инфографика)

Румен Радев спечели цяла България с изключение на една област, в която силни позиции има ДПС

За кого гласуваха българите на балотажа по области (инфографика)

Снимка: Колаж/БТА

10087 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова
Президентски избори 2021

Президентът Румен Радев успя да си гарантира втори мандат, след като спечели втория тур на президентските избори с 1.53 милиона гласа, което съответства на 66.7% от вота. Той има два пъти повече гласове от подкрепения от ГЕРБ Анастас Герджиков, който остава с около 732 хиляди гласа и 31.8%. Разбивка по области пък показва, че Радев печели в цяла България, с изключение на една област – Кърджали и на косъм в още една област – Разград.

И двете области са територия на „Движението за права и свободи“, чиито гласове се предполага, че са помогнали за областната победа на Герджиков. В Кърджали кандидатът на ГЕРБ взима 30 хиляди гласа срещу близо 17 хиляди за Радев. На първия тур в областта Герджиков имаше пет пъти по-малко гласове – 6500, а победител бе лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ с близо 45 хиляди гласа. В Разград пък разликата между двамата кандидати е едва 130 гласа при 100% обработени протоколи. В Търговище, където ДПС също спечели парламентарния вот на 14 ноември, Герджиков отбеляза един от най-високите си резултати – с 42.6% от вота, но остана втори с малко над 4 хиляди гласа разлика.

В Смолян и София област, където избирателната активност бе сред най-високите, Радев печели с над 67% от вота.

Спрямо първия тур Радев добавя около 210 хиляди гласа за себе си, а Герджиков – около 120 хиляди. По-ниската избирателна активност обаче показва, че някои привърженици на Радев са гласували за него на първия тур, но изобщо не са гласували на втория, като социологическите агенции обясняват това с очакванията за почти сигурната му победа.

Справка в ЦИК показва, че на втория тур от президентските избори през 2016 г. Радев спечели безапелационно Кърджали срещу кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева с почти 70% от гласовете. Тогава обаче ДПС също подкрепи Радев, а той не изгуби в нито една област.

Чужбина

Гласовете от чужбина на втория тур не изиграха особена роля, но дори и там Радев печели убедително с над 66%, или около 85 хиляди гласа. За сравнение, толкова бяха само гласовете за Мустафа Карадайъ от Турция на 14 ноември, което говори за ниската активност. Сега обаче хората с право на глас в Турция масово не излязоха да гласуват и общо гласовете са три пъти по-малко спрямо седмица по-рано. Герджиков печели малко над 40 хиляди гласа извън страната, половината от които идват именно от Турция.

Подкрепи Economic.bg