Силовите ведомства трябва да се реформират

Нужни са усилия и ефективност във всяка сфера, не само желание за допълнително финансиране, заяви Менда Стоянова

Силовите ведомства трябва да се реформират

Крайно време е в силовите ведомства да започнат реформи. Това заяви пред БНТ Менда Стоянова, депутат от ГЕРБ и председател на Парламентарната комисия по бюджет и финанси.

„Сега правим бюджета. Имаме допълнителни приходи над 1,5 млрд. лв. повече през 2015 г. спрямо 2014 г. За 2016 г. планираме приходи 1,5 млрд. лв. повече от тези за 2015 г. и едновременно с това трябва да намаляваме и дефицита”, обобщи Стоянова.

Тя обясни, че тук започва проблемът – „как да разпределим парите, на кой да дадем повече и на кой по-малко, кои са нашите приоритети? Мисля, че няма 2 мнения, че нашите приоритети са образованието, науката, здравеопазването, дори социалното подпомагане”.

По думите й, всички много се вълнуват, защото смятат, че бюджетът е длъжен да им дава пари без да полагат усилия в тяхната сфера и да направят такива промени, за да бъдат по-ефективни с парите, с които разполагат.

„В актуализацията на Бюджет 2015 силовите ведомства получават 350 млн. лв. повече за 2015 г. Те получават още 115 млн. лв. и сега искат още 8 млн. лв. Нямам нищо против, че реформи не се правят със свиване, а с инвестиция, но не виждаме за какво”, коментира Стоянова ситуацията в МВР.

„Обещала съм пред 6-те синдиката на МВР в неделя лично с мои колеги – ще внесем предложение между първо и второ четене тези текстове да отпаднат от Закона за държавния бюджет”, добави още тя.

Коментари: 0