Доларът със спад след върховете от миналата седмица

Златото се понижи до 3-месечно дъно

Доларът със спад след върховете от миналата седмица
208 ~ 2 мин. четене

Доларът се понижи след като в края на миналата седмица успя да достигне до най-високите си нива за последните седмици.

В петък щатската валута поскъпна рязко в очакване, че Федералният резерв ще предприеме повишаване на лихвите. Очакванията идват на фона на силните данни за заетостта в САЩ. В началото на седмицата зелените пари достигнаха 6- и половина месечен връх спрямо еврото и 7-месечен връх спрямо швейцарския франк. Доларовият индекс успя да се повиши с близо 3 на сто.

В сряда пазарите бяха спокойни, като инвеститорите са в очакване на нова информация от централните банки на САЩ и Европа.

Председателят на ЕЦБ Марио Драги не каза нищо по адрес на монетарната политика по време на открития форум на английската банка. Той, както и други членове на управителния съвет на ЕЦБ, заявиха, че увеличаването на продължителността на програмата за количествени улеснения, увеличаване на размера на закупуваните активи, както и намаляване на лихвения процент по депозитите стоят на масата преди заседанието през декември.

Доларовият индекс, измерващ представянето на долара спрямо кошницата от основни валути, отбеляза понижение от 0.4% до 98.95.

Еврото успя да поскъпне леко спрямо американската валута, достигайки 1.0741. По-рано през седмицата единната валута падна под 1.07 – най-ниското ниво за последната половин година.

Зелените пари се понижиха с умерен темп срещу йената, швейцарския франк, австралийския и новозеландския долар, както и спрямо канадската валута.

Австралийският долар успя да поскъпне до 0.7140. Новозеландският долар отбеляза ръст до 0.6548.

Британският паунд поскъпна също срещу щатската валута, повлиян от смесените данни за работните места и нивото на заплащане. Стерлингът се покачи с 0.65% до 1.5220.


Златото се понижи до 3-месечно дъно

Златото спадна до 3-месечно дъно след като не успя да се възползва от по-слабия долар. Благородният метал продължава да е под натиск поради очакваното повишение на лихвените проценти от Федералния резерв.

Под силен натиск е и платината, която отбеляза десета поредна сесия на понижение, достигайки най-ниското ниво от почти 7 години. Паладият също е на червена територия. Металът е загубил почти 4% от стойността си.

Спот цената на златото се понижи с 0.5% до 1084.61 долара за тройунция. Това е най-ниското ниво от 7 август.

Американските фючърси със срок на доставка през месец декември отбелязаха спад от 3.60 долара до 1084.90.

Запасите на SPDR Gold Trust – най-големият борсово търгуван фонд за злато в света, са намалели до 663.43 тона. Това е най-ниското ниво от септември 2008 г., когато Лемън Брадърс обяви фалит и започна световната финансова криза.

Паладият се понижи с 3.5% до 574.25 долара.

Платината падна до най-ниското си ниво от декември 2008 г. Благородният метал се търгува на нива около 875 долара за тройунция.

Среброто също е на червена територия. Металът поевтиня до 14.20 – най-ниската цена от края на август.

 

Отдел „Анализи валутни пазари“, Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Подкрепи Economic.bg