Сингапур пусна монета \"Световен мир\", за да отбележи срещата на върха Тръмп-Ким

Върви трескава подготовка за голямата среща

Сингапур пусна монета \
Сингапур обяви днес пускането на възпоменателна монета, с която да отбележи срещата на върха следващата седмица между американския и севернокорейскя лидери Доналд Тръмп и Ким Чен-ун.

Снощи от Белия дом потвърдиха, че срещата ще се състои на планираната по-рано дата - 12 юни, в 09.00 ч. в Сингапур. Градът-държава вече засили мерките за сигурност в подготовката на събитието.

На монетата е изписан надписа "Световен мир", датата на срещата, знамената на двете държави и ръкостискане. Изобразен е мотив на гълъб с маслинова клонка, библейски символ на мира, както и роза и магнолия - национални цветя на двете страни.

Цената на сребърната възпоменателна монета е 118 сингапурски долара, на златната - 1380 сингапурски долара, а никеловата струва 36 сингапурски долара, според сайта на Монетния двор на Сингапур. (1 сингапурски долар се равнява на 0,75 щатски долара).

Срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун ще бъде първата среща между президент на САЩ и севернокорейски лидер. След продължила с месеци размяна на гръмки обвинения между двамата лидери, тя има за цел да започне дискусия за прекратяване на ядрената програма на Северна Корея в замяна на дипломатически и икономически стимули.

Южнокорейският президент Мун Дже-ин заяви, че Тръмп заслужава Нобелова награда за мир за усилията му да прекрати конфликта на Корейския полуостров, датиращ от 60-те години на миналия век.

През 2015 г. Сингапур бе домакин и на историческа среща на лидерите на Тайван и Китай, припомня още Ройтерс.

Точното място за срещата на върха "Тръмп-Ким" все още не е потвърдено, въпреки че Сингапур обяви специална зона за събития, включваща района около министерството на външните работи, посолството на САЩ и няколко големи хотела като Shangri-La.

Търговците на дребно в Сингапур също осребряват добре срещата на върха, като кръчмите предлагат тематични напитки, за да привлекат някои от хилядите журналисти и делегати, които се очаква да посетят Сингапур заради събитието.
Коментари: 0