„Синя“ и „зелена“ зона в София ще са безплатни поне до Гергьовден

За първите четири месеца приходите към Столична община са намалели с 90 млн. лв.

„Синя“ и „зелена“ зона в София ще са безплатни поне до Гергьовден

Снимка: Economic.bg/Архив

11637 ~ 2 мин. четене
"Синята" и "зелената" зона за паркиране в София ще останат безплатни поне до Гергьовден. Това каза кметът Йорданка Фандъкова пред БНТ. За първите четири месеца на годината приходите към Столична община са намалели с 90 млн. лв. Това наложи актуализация на бюджета, която ще бъде разгледана днес на онлайн заседание на Столичния общински съвет.

С малко над 23 млн. лева ще се свие бюджетът на общината, предвиждат предложенията на кмета. Намалени са приходите най-вече от данък възмездно придобиване, от туристически данък, от таксата за детски градини - приходи, които със сигурност няма да могат да бъдат компенсирани.

За да се балансира бюджетът, се намалява наполовина капиталовата програма. Става дума за отлагане на някои обекти, а не за отказ от тях. Намаляват се и различни дейности, като саденето на цветя - с около 2 млн. лева.

През юли предстои да се направи втора актуализация на бюджета, след получаване на данните за полугодието. Със сигурност ще се наложи преразпределение на средства от едни сфери към други, като например към транспорта, който е най-потърпевш от мерките за неразпространение на коронавируса. До средата на май ще са необходими 9.5 млн. лв. за компенсиране на намалените приходи в сферата на транспорта.

Фандъкова обясни също, че най-важното е да се запази финансовата стабилност на общината, както и основните дейности и стратегическите обекти.

Някои от ремонтите ще бъдат отложени. Част от тях ще бъдат забавени, а други ще бъдат направени догодина. Очаква се кризата да продължи и през следващата година, предупреди кметът на столицата.

Тя беше категорична, че във време на криза не е удачно да се увеличават данъците и таксите. Внимава се много с разходите на общината. Фандъкова е възложила на всички структури на общината да работят за привличане на допълнителен ресурс.

Център за градска мобилност вече е получил одобрение за получаване на помощ по схемата "60/40" поради намалените приходи, каза още Фандъкова. И останалите транспортни дружества на общината са кандидатствали по тази мярка.
Подкрепи Economic.bg