Скокът на доходите ще се усети догодина

Българинът продължава да е силно скептичен, посочва лидерът на КНСБ Пламен Димитров

Скокът на доходите ще се усети догодина

Снимка: Стоян Йотов

Скокът на доходите след 6-7-годишно замразяване ще се почувства през 2016 г., заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров в интервю за БТА.

Според него в края на 2015 г. българинът продължава да е силно скептичен и има ясни и справедливи искания за повече сигурност в доходите. Същевременно хората почти не усещат отчетеното позитивно развитие на доходите и намаляване на безработицата, тъй като то е върху много ниска база.

Димитров смята, че след всички анонси за реформи, само тази в пенсионната система е продължена през 2015 г. Според него тя ще продължи и догодина по отношение на капиталовите схеми и инвалидните пенсии.

Сред положителните стъпки за 2015 г. синдикалният лидер отбелязва старта на дългоочакваната и отлагана реформа в средното образование, пише Investor.bg.

„Знаете, че след учителската стачка през 2007-2008 г., се направиха първите стъпки, сега с изменението на законите и новите закони, които бяха приети от парламента, през 2016 г. ще има нов тласък на реформи в тази система. Естествено, притеснени сме за начина, по който се организираха плащанията към частните училища, за нас това беше доста непремерено, но въпреки всичко има някакво движение напред”, коментира Димитров.

КНСБ смята, че механизмът, който беше възприет за догодина по отношение на обезщетенията с приемането на бюджета на общественото осигуряване, продължава да бъде несправедлив. Според Димитров обезщетението за втората година майчинство трябва да бъде обвързано с издръжката на живота, която е минимум 560 лв. на член от домакинство.

Последните 12 месеца по отношение на реформата в здравното осигуряване не дадоха ясни позитивни знаци, а част от приетите промени ще дадат негативи през 2016 г., смята Димитров. По думите му незапочналата съдебна реформа и оставената на произвола реформа в администрацията също са сред негативите на отиващата си година. КНСБ ще настоява реформата в администрацията да бъде поставена на пълна ревизия през 2016 г.

Освен това ще предлага ежегодно договаряне на Национален секторен препоръчителен индекс за ръст на заплатите съобразно състоянието на бранша, така че за фирмите в него да има ориентир кое е нормалното увеличение на заплатите.

По думите на Димитров КНСБ ще оспори заложеното в 3-годишната бюджетна прогноза увеличение на минималната заплата през 2017 г. с десетина процента, защото тя е доказала, че има изтеглящ ефект върху доходите в страната.

Коментари: 0