10 скрити бижута на френската Ривиера

Тук ще се насладите на прекрасна и спокойна почивка

10 скрити бижута на френската Ривиера
6026 ~ 3 мин. четене

На Лазурния бряг няма такова нещо като тих и спокоен летен курорт. Но все пак има малки и красиви местенца, които предлагат по-усамотена и кротка почивка, отколкото в Ница, Сен Тропе или Кан.

10-те бижута на френската Ривиера представя британският в. „Телеграф”

1. Bandol

Със сигурност сте опитвали вината „Бандол”. Опитайте и почивката в едноименното градче. То се намира на 15-ина километра западно от Тулон и се слави с пристанището си за 1500 плавателни съда от  различен калибър – от малки рибарски лодки до луксозни яхти. През годините тук са отсядали и творили величия като Томас Ман, Бертолд Брехт, Марсел Паньол. Така че най-подходящо ще е да се насладите на прекрасните плажове на Бандол с чаша местно вино в ръка и книга.

2. Ile des Embiez

Островът е най-големият от едноименния архипелаг, и все пак е с площ под 1 квадратен километър. Плажовете му са отличени със „Син флаг” за чистота, но има строга политика за опазване на околната среда, така че туристите трябва да са много внимателни и да не замърсяват. А на пристанището е закотвен кораба-ресторант Le Garlaban на известния предприемач Пол Рикар, дал името си на известна марка пастис, който сега е превърнат в морски ресторант.

3. Toulon

Градът е главното френско средиземноморско пристанище, тук е и най-голямата френска военноморска база. Много китни площади, изящни сгради, разположени в „старата част" на града, отлични ресторанти и кафета, "накацали" около морето, както и няколко атрактивни места за пазаруване привличат годишно хиляди туристи в градчето. Задължително обиколете Стария град.

4. Ile de Porquerolles

Малкият остров е пешеходен, така че или тръгвайте смело, или наемете колело, за да пообиколите. И да стигнете до плажа Нотр Дам, който е най-белият, със ситен пясък и с аромат на треви на цялото Средиземноморие.

5. La Londe des Maures

Малкото селце се намира в подножието на планината Мор. Има прекрасна ботаническа и зоологическа градина, една от забележителностите му, както и главният площад. За плажовете няма нужда дори да споменаваме, все пак става дума за Лазурния бряг.

6. Rayol-Canadel

Състои се от две малки селца – Рейол и Канадел, разположено край пътя на няколко стотин метра от морето. И от двете страни по хълмовете са разположени красиви вили. Сред основните атракции обаче са градините Domaine de Rayol – 44 акра от различни видове и представители на флората.

7. Cavalaire

Тук също може да се насладите на слънцето и плажовете, както и в съвсем близко намиращия се Сен Тропе, само че без ексклузивитетът за милиардери. Има 3-километров плаж и яхтено пристанище, както и възможности за всякакви водни спортове.

8. Agay

Селцето се намира близо до Кан, но е съвсем спокойно, разположено на красив залив на Средиземно море. На първокачествения плаж може да се насладите на всякакви възможни водни спортове – например каяк или джетове. Всяка сряда пък е местният пазар.

9. Villefranche-sur-Mer

Той също е една по-спокойна алтернатива на Ница, а се намира само на 6 км от града. Има обаче един от най-големите заливи в света и често е посещаван от големи круизни лайнери. Популярни атракции са Стария град, част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, и старото пристанище. Разгледайте още Тъмната улица с нейните сгради от 13-и век, Цитаделата и Вила Леополд – най-скъпата къща в света навремето. Била е дом на белгийския крал Леополд Втори.

10. Menton

Намира се на 20-ина километра от Ница, близо до италианската граница. Известен курорт е, наричан „перлата на Франция”. Популярни за туристите са пристанището и Стария град, както и множеството градини

Подкрепи Economic.bg