След 4-часов дебат Караянчева остава председател на НС

В емоционална реч тя репликира популярния коментар на водещия на "120 минути" Светлослав Иванов

След 4-часов дебат Караянчева остава председател на НС

Снимка: Красимир Сварков

Цвета Караянчева остава председател на Народното събрание, след като 126 депутати отхвърлиха предложението на БСП и ДПС за предсрочното ѝ отстраняване от поста. "За" него гласуваха 97 от общо 223 депутати в зала. 

4 часа – толкова продължи дебатът за предсрочно освобождаване на председателя на парламента Цвета Караянчева по предложение на БСП и ДПС. Политическите партии водиха ожесточен дебат от парламентарната трибуна „за“ и „против“ Караянчева, и не само. 

Накратко, двата полюса на дебата бяха, че Цвета Караянчева е емоционален човек, некорумпиран (теза, защитавана от ГЕРБ), докато БСП следваха опорката, че оставката ще изчисти срама от 44-я парламент.

Очаквано, ГЕРБ и „Обединени патриоти“ подкрепиха председателя на НС. Министри и представители на управляващата партия публикуваха в социалните мрежи статуси и снимки в нейна подкрепа. През по-голямата част от дебата депутатите не коментираха исканата оставка на Караянчева, а се караха и обвиняваха от трибуната – за приватизацията, за протестите, за липсата на премиера в парламента, затова кой с кого управлява, за папки и пр. 

От трибуната остро се изказа депутатът от ГЕРБ Александър Ненков с думите, че името на Караянчева трябва да бъде изписано със златни букви в историята на Народното събрание.

Според Спас Гърневски от ГЕРБ исканата оставка е "сатанински политически пир по време на чума. Опит за преврат срещу законното правителство".

Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов потвърди в пленарна зала подкрепата на партията за това Цвета Караянчева да бъде председател на 44-ото Народно събрание до края на месец март следващата година. „Г-жо Караянчева, вие не сте изгубили доверието на мнозинството, което ви е избрало. Днес ние съвсем убедено ще гласуваме срещу този проект за решение за предсрочното ви освобождаване“, декларира Ципов. Той призова колегите си в зала да гласуват против внесеното предложение от БСП и ДПС за оставка на председателя на парламента.

44-ото Народно събрание е изчерпано и оставката на г-жа Караянчева не е достатъчна, за да се промени това, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебата.

„Ако някой от вас е имал колебания дали това Народно събрание е изчерпано и трябва да си ходи, днес беше освободен от тези колебания и е абсолютно убеден, че в този състав, с това мнозинство 44-ото Народно събрание е изчерпано и оставката на г-жа Караянчева не е достатъчна това да се промени.

БСП напуснаха залата след изказването на лидера си Корнелия Нинова, след което депутатите излязоха в почивка.

Преди това се стигна дори до сблъсък между депутатите Георги Гьоков и Маноил Манев. Оказа се, че Гьоков е взел папката на Гърневски, което създаде напрежение в залата. След почивката зам.-председателят на НС и депутат от ГЕРБ Емил Христов шеговито каза: "На вас ви взеха папката, аз не мога да си намеря очилата. Какво става в този парламент?"

Острите реплики и дуплики продължиха 5-ти час, ГЕРБ намериха време да похвалят управлението си и да критикуват опозицията. "Долу ръцете от председателя на НС, долу ръцете от министър-председателя, долу ръцете от главния прокурор", каза Гърневски. Отговорът от БСП не закъсня и Георги Сливенски поиска на Гърневски да бъде забранено да говори в парламента, тъй като всеки път чете една и съща декларация. 

В емоционална реч Караянчева завърши разискванията. „Не съм безгрешна и никога не съм твърдяла това“, каза тя, оправдавайки свои грешки и изказвания. Председателят на НС направи коментар по всички мотиви, внесени срещу нея. Караянчева си беше подготвила и цитати на различни държавни глави на България и завърши с такъв на президента Румен Радев – "Мутри вън". "Това е положението" – каза тя като препратка на коментара на водещия на "120 минути" по bTV Светослав Иванов. "Имаше моменти, когато на мен ми се искаше да изчезна или да скоча от някъде от Родопоте", каза тя и посочи колко трудно е да си жена в политиката и именно заради това понякога намира сила да продължи напред. 

"Моята чест не е функция на вашата оценка. Моята чест не може да бъде отнета, най-малко от вас", завърши Карачнева, след което от опозицията започнаха да скандират "Оставка". 

Коментари: 0