Гейтс: Бях наивен за Microsoft и регулациите

Гигантите все по-често отнасят критики за монополното си поведение

Гейтс: Бях наивен за Microsoft и регулациите

Снимка: БТА

1220 ~ 2 мин. четене

Съоснователят и бивш главен изпълнителен директор на Microsoft Бил Гейтс призна, че е бил наивен по отношение на антитръстовите регулации, които стават все по-голямо предизвикателство за технологичните гиганти. Гейтс коментира пред CNBC, че държавното внимание е логично да расте пропорционално с увеличаването на пазарната стойност и широкото използване на услугите ѝ от потребителите.

Думите на милиардера идват, след като миналата седмица доклад на Камарата на представителите в САЩ алармира, че Google, Amazon, Facebook и Apple (GAFA) са генерирали монополна мощ. Документът е поредният намек на властите за раздробяване на гигантите.

Бях наивен в Microsoft и не осъзнавах, че нашият успех ще доведе до внимание от страна на правителството“, каза Гейтс, коментирайки антитръстовите предизвикателства на компанията през последните над две десетилетия.

„И така направих някои грешки“, посочи още съоснователят на Microsoft и призна, че самият той не е отдавал голямо значение на връзките с властта.

Гейтс се оттегли като главен изпълнителен директор на Microsoft насред антитръстовото дело на американското министерство на правосъдието, което повдигна обвинение срещу компанията, че се е опитала да монополизира пазара на уеб браузъри, свързвайки своя Internet Explorer с операционната система Windows. Казусът бе уреден през 2001 г.

Според Стив Балмър, който тогава наследи Гейтс начело на Microsoft, големите технологични компании трябва да отидат във Вашингтон, където да се ангажират активно с регулаторите. Той обаче също така се обзаложи, че Конгресът няма да ги разбие на по-малки фирми.

„Правилата ще се променят донякъде“, прогнозира Гейтс възможността за бъдещо регулиране. Той все пак настоя, че има нужда от повече подробности относно правилата за придобиване и разделяне на частни компании.

Антиконкурентното поведение на „убийствени придобивания“ е едно от притесненията на властите в САЩ по отношение на гигантите и ходовете им за купуване на по-млаки, но перспективни играчи на пазара. Така във фокуса им бе попаднала сделката на Facebook за Instagram, която е само една от перлите в портфолиото на компанията. Затова и разделянето на такива придобивания може да се окаже една от възможностите за бъдещо регулиране.

Тук сме на неизследвана територия“, каза Гейтс.

Подкрепи Economic.bg