След двугодишно мълчание Северна и Южна Корея си проговориха

Двете страни засилят ще намалят напрежението и ще засилят обмена в различни области

След двугодишно мълчание Северна и Южна Корея си проговориха
932 ~ 1 мин. четене

Северна Корея и Южна Корея се договориха да проведат консултации между военните на двете страни за намаляване на напрежението на границата между двете страни. Това се посочва в съвместното изявление, прието след разговорите между делегациите на двете страни.

Освен това страните се договориха да засилят обмена в различни области.

По-рано днес в първите си разговори от две години държавите се договориха да възстановят военната телефонна връзка помежду си. Целта е да се предотврати влошаването на положението на Корейския полуостров.

Северна Корея завърши техническата работа, необходима за възстановяване на линията, която ще започне да функционира в сряда. Представители на Пхенян са информирали южнокорейската делегация за това.

Работата по комуникационния канал между представителите на въоръжените сили на двете държави бе прекъсната през 2013 г. по инициатива на КНДР. По време на посещението си в Пхенян през декември миналата година заместник-генералният секретар на ООН по въпросите на политиката Джефри Фелтман призова партиите да възстановят комуникационните канали, включително между военните, за да се намали рискът от погрешно изчисляване.

Подкрепи Economic.bg