След инцидент: Boeing препоръча да се спрат всички полети с модел 777

Авария доведе до откъсването на отломки от двигателя на самолет и аварийно кацане в Денвър

След инцидент: Boeing препоръча да се спрат всички полети с модел 777

Снимката е илюстративна

Снимка: БТА

2087 ~ 1 мин. четене

Boeing препоръча на авиокомпаниите да преустановят използването на нейния самолет модел 777 с двигател Pratt & Whitney 4000. Изявлението идва след инцидент с такава машина на американския превозвач United Airlines.

Този уикенд самолет Boeing 777 на авиокомпанията получи повреда на двигателя по време на полет от Денвър до Хонолулу. Той успя да се върне благополучно на летището, но преди това голяма отломка от двигателя се откъсна и падна недалеч от жилищни сгради.

Веднага след инцидента United Airlines заяви, че изтегля своите 24 активни самолета от този модел. Американските регулатори наредиха проверки, а Япония преустанови използването на модела засега.

Производителят също препоръчва на авиокомпаниите да прекратят използването на лайнера, докато регулаторните органи на САЩ не идентифицират подходящия протокол за проверка.

За засегнатите 777-200s и 777-300s модели се знае, че са по-стари и по-малко икономични, а повечето оператори вече ги извеждат от флота си.

Инцидентът от последните дни идва след подобен такъв през декември. Японското министерство на транспорта съобщи за подобен случай, при който самолетът е трябвало да се върне на летището заради неизправност в левия двигател. 

Аварията със 777 се случва около две години след фаталните инциденти с Boeing 737 Max, при които загинаха над 300 души. Подкрепи Economic.bg