Ангел Кунчев: Не ми пука кога ще стигнем другите с ваксинацията

По-важното е кога ще стигнем процента, който ще ни освободи от COVID-19, каза той

Ангел Кунчев: Не ми пука кога ще стигнем другите с ваксинацията

Снимка: Красимир Свраков

Изобщо не ми пука кога ще ги стигнем (съседните страни, бел.р.). Това, което е важно, е кога ще стигнем процента, който ще ни освободи от това заболяване. Дали ще сме една седмица напред или назад – няма значение. Това каза националният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев в ефира на Нова телевизия тази сутрин.

Думите му идват на фона на значителното изоставане на България по брой ваксинирани срещу COVID-19. Страната ни е последна в Европа и далеч назад от съседните Румъния, Турция, Гърция, Сърбия.

Кунчев призна, че по-бързите държави отварят икономиките си по-рано. Според него обаче всичко зависи от това колко ваксини пристигат и дали е създадена организация. По думите му у нас се работи много по този процес и хората са на предела.

Ключовото е да убедим хората, че това (ваксинирането) е начинът да излезем от кризата.“

Ваксинационната кампания в България започна паралелно с тези в останалите страни от ЕС – в края на декември. Делът на имунизираните у нас е 1.56%, при средно 5.9% за блока. В Гърция той достигна 6.65%, в Румъния 7.02%, в Турция 7.75%, в Сърбия 14.5%.

Миналата седмица по нареждане на премиера Бойко Борисов се взе решение за ускоряване на ваксинацията и се даде шанс на повече желаещи да се запишат за имунизация, независимо от предварително определените фази. По думите на Кунчев вече се поставят по 10-15 хиляди дози на ден.

Нова пратка ваксини бе получена преди два дни, а през март се очакват още около половин милион дози.

От 1 март се очаква да заработи и системата за предварително записване за ваксинация. В петък здравният министър Костадин Ангелов анонсира мобилното приложение, през което хората лесно биха могли да направят това.  

Коментари: 0