Част от туристическия бранш в България иска ваксинационни паспорти

От БХРА настояват за създаването на нова мярка в подкрепа на хотелиерите

Част от туристическия бранш в България иска ваксинационни паспорти

Снимка: Красимир Свраков

Част от туристическия бранш в Българи, в лицето на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), искат въвеждането на двустранни споразумения с държави относно вече ваксинираните гости или т.нар. „ваксинационни паспорти“. Такива споразумения за предстоящото Лято 2021 Израел вече постигна с Гърция и Кипър. Те позволяват на туристите, които са се имунизирали срещу заразата, да пътуват свободно като по този начин туризмът може да се рестартира.

От бранша очакват от ресорния министър Марияна Николова да даде старт на летния сезон още на Великден, както и да се помисли в посока отпадане на PCR тестовете за пристигащи от региони с малко разпространение на болестта.

От БХРА настоявате и за среща под егидата на министъра на туризма, с участието на здравния министър Костадин Ангелов, главният санитарен инспектор Ангел Кунчев, председателят на НОЩ Венцислав Мутафчиев, на която да бъдат обсъдени действията по подготовка на предстоящия летен сезон. "Допуснахме грешки в подготовката на летния сезон през 2020 г., повторихме ги през зимата, целта е да не ги потретим сега", обясни председателят на асоциацията Георги Щерев.

Междувременно от БХРА алармираха, че част от хотелите все още не са получили помощите за запазване на персонала въпреки обещанието на здравния министър Костадин Ангелов, че средствата ще бъдат изплащани в срок. "На някои от хотелиерите не са превеждани суми от края на септември", уточни Георги  Щерев.

В съобщение до медиите БХРА предлага да се създаде специална схема за подпомагане на бизнеса, като хотелите да бъдат обезщетени с 30% от спада на оборота им за съответния период. Тоест ако преди кризата за даден период хотелът е имал един оборот, а за същия заради кризата приходите са намалели с 60 на сто, тогава държавата да го компенсира с 30% от тези 60 на сто. По този начин местата за настаняване в дестинациите, които бяха по-малко засегнати от кризата ще получат и по-малки компенсации. А повече средства ще има за най-пострадалите сезонни и градски хотели, обясни Щерев. Писмо с предложението на БХРА ще бъде изпратено до ресорните министри в кабинета и до премиера Бойко Борисов днес.

Щерев подчерта, че без осигуряване на ликвидни средства за старт на летния сезон и без удължаване на облекчените условия по старите заеми, голяма част от хотелите това лято няма да отворят, а някои може и да фалират.

Коментари: 0