Словашката летяща кола AeroMobil вече е в производство

Цената не е известна, но ще бъде поне няколко стотин хиляди евро

Словашката летяща кола AeroMobil вече е в производство

Словашката компания AeroMobil ще представи готовата си за пазара летяща кола в Монте Карло. Компанията е привлякла финансиране от 3.2 млн. евро, за да подпомогне производството и демонстрацията на вече готовия модел на превозното средство след успешните изпитания.

Компанията вече демонстрира способността на превозното си средство да се движи както по въздух, така и по суша, като използва прототипа на AeroMobil 3.0, който дебютира в края на 2014 г. Показаният модел приближава окончателно финалната версия, а от компанията наскоро заявиха, че са все по-близо до серийно производство.

Новото финансиране на AeroMobil идва от индивидуалния инвеститор Патрик Хесел, основател на компанията за космически и автомобилни части c2i. Самата компания е доставчик на AeroMobil.

Създателят на летящата кола е Щефан Клайн, който се занимава с разработването на летящия автомобил повече от 20 години, но едва през 2013 г. успя да представи работещ прототип. На сайта си компанията съобщава, че към колата в момента има интерес от много бъдещи клиенти и се подготвят да приемат предварителни поръчки тази година. Цената не е известна, но ще бъде поне няколко стотин хиляди евро.

За да управлявате летящата кола е необходим лиценз за пилот, но изискванията за притежаването му е различно в държавите – поне 40 часа обучение във въздуха.

Коментари: 0