Смогът в Делхи мина над 10 пъти безопасните граници

Градът въведе ограничения за автомобили, но не те са считани за най-големия замърсител

Смогът в Делхи мина над 10 пъти безопасните граници

Снимка: БТА

Индийската столица Делхи въведе ограничения за автомобили, тъй като се бори с опасните нива на замърсяване. От 4 до 15 ноември само превозни средства с нечетни или четни табели ще бъдат пускани на пътищата всеки ден, заявиха служители. Подобна система е използвана и преди, но не е ясно дали всъщност помага за намаляване на замърсяването, предава BBC.

Нивата на опасни частици във въздуха, известни като PM2.5, са десет пъти над нормата. Не се смята обаче, че автомобилите са основната причина за токсичния въздух в Делхи, като експертите посочват вместо това изгарянето на реколтата от земеделските стопани в съседни щати.

Здравните служители помолиха хората да останат на закрито и да се въздържат от физическа активност, тъй като милиони са изложени на риск от респираторни заболявания. Училищата са затворени до вторник, като е вероятно срокът да бъде удължено до петък, тъй като градът продължава да се задушава под дебело одеяло от смог.

Главният министър на Делхи Арвинд Кеджривал заяви, че системата за нормиране на автомобили, известна като "нечетен план", ще изведе стотици хиляди коли от пътя. Тези, които пренебрегват правилото, ще бъдат глобени с 4000 рупии (£44; $56) – двойно повече от предходните години.

Разрешен е само градски транспорт, спешни превозни средства, таксита и двуколесни возила. Жените, шофиращи сами, също няма да имат право да се движат.

Според експертите емисиите от превозните средства са само един от няколкото фактора, които са превърнали града, по думите на Кеджривал, в "газова камера".

Основна причина за високите нива на замърсяване по това време на годината са земеделските производители в съседни щати, които изгарят стърнища, за да разчистят полетата си.

Това създава смъртоносен коктейл от прахови частици – въглероден диоксид, азотен диоксид и серен диоксид – и всичко това се влошава допълнително от фойерверките, започнали по време на индуисткия фестивал Дивали преди седмица.

Строителството и промишлените емисии също са допринесли за смога.

Нивото на PM2.5 – дребни прахови частици, които могат да влязат дълбоко в белите дробове, е било в един момент седем пъти по-високо, отколкото в китайската столица Пекин, която се бори с подобни проблеми със замърсяването през последните години.

Представител на министерството на здравеопазването на Индия заяви, че мониторите за отчитане на замърсяването в града не разполагат с достатъчно цифри за точно записване на нивата на вредни вещества, което той нарече "бедствие".

Пет милиона маски бяха раздадени в училищата в петък, тъй като служители обявиха извънредно положение за общественото здраве.

Коментари: 0