Снимка на деня: Тръмп напусна Белия дом

На излизане той обеща „да се върне“

Снимка на деня: Тръмп напусна Белия дом

Снимка: БТА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и съпругата му Мелания напуснаха Белия дом няколко часа преди церемонията по встъпване в длъжност на Джо Байдън, предава Reuters.

Президентската двойка отлетя от Белия дом с хеликоптер малко след 8.15 ч. местно време. На излизане от Белия дом Тръмп каза само няколко думи - спомена „фантастичен четиригодишен мандат“ и че да бъде президент е била най-голямата чест в живота му.

„Винаги ще се боря за вас. Ще гледам, ще слушам. Тази страна никога не е имала по-добро бъдеще. Пожелавам на бъдещата администрация големи успехи. Те имат основата да направят нещо наистина грандиозно. Поставихме ги в позиция, в която никой не е бил преди, въпреки най-ужасната чума, която ни удари. Въпреки това, нещата, които направихме, бяха възхитителни. Довиждане. Обичаме ви. Ще се върнем под някаква форма“, бяха думите на президента.

Дано не ви вдигнат данъците. Но ако го направят - е, предупредих ви“, допълни Тръмп.

Тръмп замина за военната база „Андрюс“, където ще се сбогува с военнослужещите. После ще отлети в имението си в Мар-а-Лаго в щата Флорида. Той ще бъде първият президент от 150 години насам, който няма да присъства на встъпването в длъжност на предшественика си. Въпреки това от Белия дом потвърдиха, че Тръмп е оставил писмо за Байдън, поддържайки една малка част от традицията в процеса по трансфер на власт.

Мандатът на Тръмп официално приключва точно на обед (19 ч българско време), когато Джо Байдън ще положи клетва пред сградата на парламента във Вашингтон. Тогава той ще поеме кормилото на най-голямата икономика в света, обсебена от дълбоки политически разделения и разбита от бушуваща пандемия.

Коментари: 0