Джо Байдън официално пое управлението на САЩ

Той встъпи в длъжност като 46-ия американски президент

Джо Байдън официално пое управлението на САЩ

Джо Байдън официално встъпи в длъжност като 46-ия президент на Съединените щати днес. Той положи клетва по обяд местно време в присъствието на свои предшественици, но не и на прекия си – републиканеца Доналд Тръмп.

Новият президент поема управлението на страната в сложен момент, когато тя е не само ударена от здравна и икономическа криза, но и изглежда сериозно разединена. Предизвикателствата пред него са много, а целта му е да я изправи на крака и да я върне на масата на конструктивния диалог с глобалните лидери.

„Това е денят на Америка и на демокрацията. Това исторически ден“, каза той в речта си и обеща мечтата за справедливост за всички повече да не бъде отлагана. 

Единството е пътят напред.“

Отбелязвайки бунта в Капитолия на 6 януари, Байдън подчерта стойността на американската демокрация. „Отново научихме, че демокрацията е ценна“, каза президентът. „И в този час, приятели, демокрацията надделя.“

Както се закани по-рано, Доналд Тръмп напусна Белия дом няколко часа по-рано, отказвайки да присъства на церемонията по предаването на властта. Той продължава да настоява, че вотът е подменен, въпреки че неколцина съдии, в това число републикански, не успяха да открият доказателства за това. 

Коментари: 0