Софиянци гласуваха общината да ремонтира училищни тоалетни

„София избира децата“ е победителят в конкурса за проект на стойност 1.5 млн. лв.

Софиянци гласуваха общината да ремонтира училищни тоалетни

Зам.-кметът Тодор Чобанов (вдясно) представя резултатът от гласуването в анкетата на Столична община

Снимка: Александра Иванов

568 ~ 1 мин. четене

„София избира децата“ - проектиране и създаване на съвременни училищни тоалетни. Това е проектът, който спечели надпреварата с 5640 гласа в конкурса „София избра“. Бюджетът, който е необходим за реализирането на проекта, е 1.5 млн. лв., какъвто е и максималният размер на средствата, които се отпускат за конкурса.

Това означава, че единствено този проект ще бъде реализиран в рамките на следващата година. „Останалите пет проекта, които получиха над 1000 гласа, остават отворени за обсъждане“, каза зам.-кметът Генчо Терзиев по време на представянето на победителите.

Програмата ще даде възможност на училищата в София да кандидатстват за целево финансиране за "проектиране/ремонт на съвременни тоалетни". Всяко училище може да кандидатства за 50 000 лева, като минимум 10% от сумата се отделя за качествен проект, който цели не само естетически да обнови пространството, но и да се съобрази със съвременните архитектурни разбирания за качествена и устойчива зона с тоалетни.

До гласуване бяха допуснати общо 39 проекта.

На второ място в конкурса остава инициативата „Улица за всички“, която цели промяна на движението по бул. „Патриарх Евтимий“, ул. „Фр. Нансен“, ул. „Георги С. Раковски“ и бул. „Витоша“.

Създаване на скейт парк в „Северния парк“ на София пък е проектът, който се класира на трето място с получени 2008 гласа. На четвърто и пето място са идеите за създаване на „Изгледна площадка и кът за отдих на Копитото“ и „Реновиране и частично обновяване на оборудването на сградата на Народно читалище „Васил Левски 1928“ в район „Подуяне“.

На последното шесто място е проектът, който носи името: „Да изчистим града от найлони и пластмаса с поставяне на специални автомати за връщането им, при което ще се получава билет за градския транспорт (пилотно поставяне в район „Красно село“).

Подкрепи Economic.bg