За колко дни българинът изкарва пари за един iPhone 12

В различните европейски държави разликата варира от 3 до 85 дни, а румънците могат да си го позволят два пъти по-бързо от нас

За колко дни българинът изкарва пари за един iPhone 12

Снимка: Apple

17150 ~ 1 мин. четене

Покупателната способност на хората в различните държави варира значително, а сухата статистика за доходите на глава от населението звучи доста далечно. Или поне докато в полезрението не попадне ясен ориентир. Точно това се опитват да направят експертите от Verivox със своя iPhone Index, които изчисляват за колко дни хората в 34 европейски държави могат да изкарат достатъчно пари, за да си купят най-новия смартфон с марката Apple.

За целта те са проучили цените на iPhone 12 с 64 GB място за съхранение. В случай че моделът не е бил наличен, под внимание се взима iPhone 11 с 64 GB.

От 3 до 85 дни

Пари за най-много нови iPhone-и месечно могат да изкарат жителите на Лихтенщайн. Благодарение на високите си доходи те могат да си позволят покупката на 9 смартфона на Apple с една заплата. Или иначе казано – на всеки три дни успяват да изкарат по един iPhone.

В Топ 10 влизат Швейцария (4 дни), Норвегия и Люксембург (5 дни), Ирландия и Дания с малко под пет дни, а Германия, Нидерландия, Швеция и Австрия – средно около осем дни.

На другия край на класацията са молдовците, които трябва да работят 85 дни, за да изкарат пари за един смартфон. В Република Северна Македония са им нужни 76.

В България това се случва средно за 41 дни, сочи индексът. Видимо, страната ни попада в групата на тези, в които на хората не им стига една месечна заплата за това. Заедно с нас са и Русия, Турция и Черна Гора.

В съседна Румъния са нужни 24 дни, а в Гърция – 20.

Изчисленията се правят като месечният брутен национален доход на глава от населението се раздели на покупната цена на iPhone. Разходите за живот не са включени. Стойностите на различните валути са преобразувани в щатски долари или евро (курс към 30 октомври 2020 г.).

Подкрепи Economic.bg