София се готви за още по-големи загуби през април

Бюджетът досега е пострадал с над 31 млн. лв.

София се готви за още по-големи загуби през април

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

2789 ~ 2 мин. четене
Столичният кмет Йорданка Фандъкова очаква финансовите щети за града през април да са още по-големи от тези през март. Успоредно с това обаче София трябва да се подготви и за времето след коронакризата, за да може да продължи да бъде икономически двигател. Това каза тя в ефира на БНТ в неделя. 

Изчисленията досега сочат, че бюджетът на София е загубил приходи в размер на над 31 млн. лева. От тях 19 млн. лв. са от пропуснати данъци и такси. Другото най-ощетено перо е транспортът – Центърът за градска мобилност регистрира 6 млн. лв. загуби от неполучени приходи, а трите транспортни оператора – общо 6.5 млн. лв.

Заради преустановеното действие на служебните абонаменти, се обмисля удължаването им след края на кризата, така че хората, които са инвестирали в такива, да не се окажат ощетени. “При градския транспорт е малко по-различно, защото той все още се ползва, но при при “синя” и “зелена” зона услугата ще бъде продължена, защото те в момента не се ползват”, обясни Фандъкова. 

Икономическият съвет, сформиран заради коронавирусната епидемия, вече излезе с предложения за антикризисни мерки в подкрепа на столичния бизнес. “Имаме пълен консенсус за освобождаването от такса тротоарно право, както и от наеми за общински терени, в това число са и пазарите”, каза Фандъкова, която подчерта, че общински съветници от всички политически сили също са се включили с предложения по пакета. В него се предвижда още и гаранционен фонд за малки и средни предприятия, който да ги подкрепи при възстановяването на дейност. 

Актуализация на общинския бюджет без съмнение ще се наложи, тъй като приходите в него са намалели чувствително. “Ясно е, че ще намалим голяма част от разходите, включително преразглеждаме и инвестиционната програма. Всички планове за закупуване на автомобили или други разходи, които не са жизнено необходими в този момент, ще бъдат спрени”, каза кметът. 

“При всички случаи ще има такива, които ще отложим, но е много важно да успеем да запазим работата по стратегическите проекти, като метрото, изграждането на вътрешните рингове, връзките с околовръстния път”, коментира още Фандъкова. Тя подчерта, че това са проекти, които създават работа за хората, а онези с европейско финансиране са шанс за инвестиране в града. 

Относно очакваното пускане на метрото през април, тя не потвърди срок, но изтъкна, че в момента активно се тества линията. 

Подкрепи Economic.bg