Emerging Europe нареди София сред най-добрите градове за бизнес в ЦИЕ

Българската столица е №1 в категория "Интелигентни градове" и в Топ 10 на генералното класиране

Emerging Europe нареди София сред най-добрите градове за бизнес в ЦИЕ

Снимка: Unsplash

1176 ~ 2 мин. четене

София се нарежда на предно място в класацията на Emerging Europe сред най-добрите градове за правене на бизнес в Централна и Източна Европа. Изданието е поканило 70 международни експерти и съветници по отношение на преките чуждестранни инвестиции, за да оценят 75 града в региона на развиваща се Европа, които са национални столици или имат население над 200 000 жители.

Будапеща е обявен за най-благоприятен за бизнеса град като част от Наградите за 2020 Emerging Europe Awards. Унгарската столица печели с голяма преднина, като оглавява две от осемте категории, вземани предвид при класирането (поддръжка на марка и местна власт). Останалите категории са спечелени от Тбилиси (Икономически потенциал), Лодж (Бизнес климат), Букурещ (Таланти), София и Талин (Развитие на интелигентни градове), Варшава (Инфраструктура и свързаност) и Прага (Качество на живот).

Чешката столица заема второто място в глобалното подреждане, изпреварвайки Варшава, която е миналогодишният победител, но сега пада до третото място.

В генералното класиране следват Любляна, Братислава, Лвов и София (7-а позиция). Осмото място делят Вилнюс и Бърно, а на 9-о е полският Гданск.

Кметът на София Йорданка Фандъкова коментира признанието на българската столица за един от двата водещи града в категорията за развитие на интелигентни градове. „Нашите усилия са насочени към прилагане на иновативни решения в управлението на града и градското развитие“, казва тя. „София се променя и най-важното е, че все повече граждани участват в тази промяна. Най-ценното предимство на София е високо образованата работна сила в града, която изисква постоянно подобряване на градската среда. Работим с постоянен акцент върху един стратегически приоритет - подобряването на качеството на живот на гражданите“, коментира тя.

Emerging Europe Awards 2020 е третото издание на програма, която представя най-доброто от развиващия се регион на Европа: за индивиди, публични и частни организации, както и за проекти и инициативи.

Изданието за 2020 г. трябваше да бъде представено на 25 юни в Европейския парламент в Брюксел, но заради пандемията от Covid-19 победителите бяха обявени онлайн. Сред отличените на тазгодишните награди е и ръководителят на европейската прокуратура Лаура Кьовеши, която в края на април бе обявена за публична фигура на годината в развиваща се Европа.

Подкрепи Economic.bg