Петролната асоциация е убедена, че картел няма и няма да бъде открит

Според БПГА няма пречки пред вноса на горива в България

Петролната асоциация е убедена, че картел няма и няма да бъде открит

Снимка: Economic.bg/Архив

1448 ~ 2 мин. четене
Александра Сотирова-Делчева Автор: Александра Сотирова-Делчева

Пазарът на горива в България не показва признаци на картелиране и подобни твърдения са безпочвени. Това заяви Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация по време на пресконференция, на която бяха представени данни за сивия сектор на горива в страната.

„Тези обвинения са тежки и необосновани и нанасят голяма вреда на фирмите, които работят и пазят принципите на този бизнес. Твърди се, че в петролния сектор всички са измамници, което е съвършено невярно“, заяви той.

Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) е органът, който по закон може да разследва картелни споразумения и да санкционира за такива. „Не е справедливо да ги обвиняваме, че не работят. Има решения, в които КЗК обявява картели“, каза Делчев. По думите му досега търговците са разследвани три пъти, а сега тече четвърти, в който обхватът на фирмите е по-голям и се разследват дори фирми на политици. „Убедени сме, че разследването ще завърши, както и другите пъти - че картел няма“, каза експертът.

Той заяви още, че от БПГА ще следят как се подобрява пазарната среда със създаването на Държавната петролна компания, дали ще се засили контролът и дали ще доведе до ограничението на сивия сектор.

Според него цените вървят абсолютно успоредно, тъй като са борсова стока. „Картелът има за цел да налага несправедливи условия и да ограничи конкуренцията, да разпределя пазари и контролира производство, търговия, развитие, инвестициите“, каза Делчев.

Според изнесените от него данни в страната ни има 110 складодържателя и наистина има фирми, притежават по-големи капацитети заради по-големите обеми нефт, които пристигат в Бургас, например.

„Пречки пред вноса на горивата няма“, каза още той.

По отношение на сивия сектор на горива в България, изследването, проведено от анализатора от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов, загубите за бюджета (акциз и ДДС) през 2019 г. са достигнали 505 млн. лв. Но мерките, предприети през миналата година все пак са довели до значително намаляване на нерегистрирания пазар на горива, особено през втората половина на годината.

„Има подобряване, но има и 5 пъти повече загуби в сравнение с цигарената индустрия. Трябва да се следва този модел на сътрудничество между бизнеса и държавните институции. Има достатъчно инструменти -може да се направи опит да се използва тол системата, с точно измерване могат да се видят разликите“, заяви Безлов.

Подкрепи Economic.bg