Спецпрокуратурата извика на разпит зам.-министър на външните работи

Външно започна проверка на всички издадени служебни паспорти заради случая с Васил Божков

Спецпрокуратурата извика на разпит зам.-министър на външните работи

Снимка: МВнР

2426 ~ 1 мин. четене
Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев е на разпит в Специализираната прокуратура. "Не съм запознат с причините да бъда извикан от Специализираната прокуратура. Ще коментирам след като се запозная с тях",  заяви Георгиев на влизане в Спецпрокуратурата, цитиран от БГНЕС.

Миналата седмица стана ясно, че МВнР е издало служебни паспорти на Васил Божков и Георги Попов на 26 август 2019 г. като членове на УС на Българския съюз за физическа култура и спорт. Тези паспорти са издадени във връзка с изтичането на срока на предишните им служебни паспорти, издадени през 2016 г. на основание на писмо от Министерството на младежта и спорта.

Служебните паспортите, издадени през август 2019 г., са анулирани на 17 февруари 2020 г. МВнР е издало служебен паспорт на Васил Божков и през 2011 г. на основание служебните му ангажименти като член на УС на сдружението Български съюз за физическа култура и спорт.

Божков и Попов избягаха в края на януари в ОАЕ. Властите в София поискаха тяхната екстрадиция.

Не е ясно обаче дали Георгиев е извикан на разпит по този случай.

Междувременно от МВнР съобщиха, че по заповед на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева комисия на Инспектората на МВнР ще извърши проверка на всички издадени дипломатически и служебни паспорти през последните 10 години.

Комисията ще трябва да установи техния брой, основанията за тяхното издаване, както и да направи препоръки за промяна на действащата нормативна уредба в случай на необходимост.
Коментари: 0