Споразумението между Турция и САЩ изстреля лирата нагоре

Вашингтон пое ангажимент да отмени санкциите спрямо югоизточната ни съседка, обявени по-рано през седмицата

Споразумението между Турция и САЩ изстреля лирата нагоре

Турският президент Реджеп Ердоган (отляво) вчера се срещна с американския вицепрезидент Майк Пенс

Снимка: БТА

Курсът на турската лира се изстреля до най-високото си равнище от почти две седмици насам, а облигациите и акциите го последваха. Причината е фактът, че САЩ и Турция се споразумяха да няма нови американски санкции спрямо югоизточната ни съседка. Уговорката е част от временното споразумение за примирие в Сирия, постигнато между Анкара и Вашингтон вчера, пише Bloomberg.

Към 13 ч. българско време повишението в курса на лирата спрямо долара бе с 0.64%. Спрямо еврото пък ръстът бе с 0.62%. Така един долар се обменяше за 5.78 турски лири, а едно евро – за 6.44 лири.„Сделката за примирие, макар и временно, подхрани оптимизма сред инвеститорите, че рискът от санкции значително е намалял“, коментира Цан Оксун, старши мениджър в базираната в Истанбул финансова компания Global Securities. „Настроението е като цяло по-позитивно“, добавя той.

Постигнатото споразумение утвърди, че Турция поема контрола над т.нар. „Зона за сигурност“, която се простира 20 мили (32 км) южно от турско-сирийската граница. Въпросната „Зона за сигурност“ представлява победа за турския президент Реджеп Ердоган, който от години се стремеше към нейното създаване. САЩ също така обещаха да отменят санкциите, обявени по-рано тази седмица. Това ще се случи, веднага когато бъде постигнато постоянно примирие.

Вероятно обаче днес или в началото на другата седмица ще има корекция в курса на лирата, тъй като в. The Guardian пише, че бойните действия по границата между Турция и Сирия продължават въпреки обявеното петдневно примирие, чиято цел е да позволи на американските военнослужещи в Сирия да напуснат страната.
Коментари: 0