Срещу по-ниското ДДС заведенията са обещали да изсветлят сектора

Осигурителният праг за бранша ще бъде увеличен, но засега не се знае до колко

Срещу по-ниското ДДС заведенията са обещали да изсветлят сектора
3389 ~ 2 мин. четене

Поехме ангажимента да се изсветли този сектор. Нелоялната конкуренция в нашия бранш убива бизнеса и създава лош облик в обществото. Това каза Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията, в интервю за bTV. Той коментира днешната среща с премиера Бойко Борисов, след която стана ясно, че ДДС за заведенията ще бъде намалено до 9%, а освен това промяната ще се случи до лятото. Намалението е срещнало съпротивата на финансовия министър Владислав Горанов, но министър-председателят заяви, че не го интересува и ако не му харесва, може да си подаде оставката.

„Предложихме за нашия бранш да се вдигне осигурителният праг. С колко, не е ясно още, но искаме да се вдигне. Трябва да започнат да изсветляват заплатите в сектора. Трябва да се плащат всички данъци“, каза Алибегов.

Той е категоричен, че след намалението на косвения данък, който реално се плаща от крайния потребител, цените няма да се вдигат, а може и да паднат.  „Ние смятаме, че цените леко трябва да паднат. Ние разчитаме на потреблението. Това е антикризисна мярка в подкрепа на потреблението. С вдигане на цените няма да стане. Въпреки ежедневното поскъпване на стоките, ако ние запазим нашите цени без промяна или дори ги свалим, ще вдигнем потреблението“, каза Алибегов.

Той заяви, че като браншови асоциации ще работят, за да помогнат на НАП да си върши по-добре работата и да влизат повече приходи в хазната. Според него всички заведения трябва да работят „като в белия свят“, а който не може – да отпада от пазара.

Той се оплака, че всекидневно доставчиците вдигат цените на продуктите, с които работят заведенията, като се оправдавали с повишените разходи за транспорт. „Всеки месец цените на стоките растат. В последната година и половина те малко по мало вървят нагоре. С над 20% са поскъпнали някои стоки. Нелогично е“, смята председателят на ресорната асоциация.

Той обаче смята, че не само заведенията трябва да получат такава отстъпка за данъка. Той е на мнение, че намалено ДДС трябва да има и за другите сектори, директно затворени от държавата заради пандемията от Covid-19. „Правителството трябва да мисли в тази посока, не може за едни да се мисли, а за други - не. Спортът е такъв сектор, театрите също. Ние сме пряко свързани с тези браншове. И там хората са без работа“, коментира Алибегов.

Според него е логично ДДС-то за заведенията да е същото като за туризма, защото според него те са едно цяло. „Не може едните да са на 9%, другите на 20%. Сега вече туризмът наистина е с 9% ДДС. За нашият бранш това е изключително важно. ДДС в съседните страни е по-ниско от нашето. В Румъния например е 5%“, каза той.

Относно Наредба Н-18 за касовите апарати, той коментира, че влизането на промените се отлага за 1 март 2021 г., а не както беше досега – от 1 август 2020 г.

Коментари: 0