Срокът за регистрация за гласуване в чужбина изтича след седмица

Избирателите в България, желаещи да гласуват по настоящ адрес могат да се регистрират до 11 март

Срокът за регистрация за гласуване в чужбина изтича след седмица
1412 ~ 1 мин. четене
Българските граждани, които искат да гласуват в чужбина на предстоящите парламентарни избори, трябва да подадат заявление за това до 28 февруари. От сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК) се вижда, че досега са подадени над 15 хиляди заявления.

Най-голяма част са желаещите да гласуват в Турция – 5000 души. След това са Великобритания, Испания, САЩ и Германия. С решение ЦИК вече са разкрити избирателни секции в сградите на дипломатическите представителства на България в чужбина. Окончателният брой на секциите извън страната ще бъде известен след изтичането на срока за подаване на заявления.

В държавите извън ЕС не могат да се разкриват повече от 35 секции. Това влезе в закона по искане на Патриотичния фронт.

Според закона, за да бъде открита секция на определено място, трябва или да има дипломатическо представителство или да има подадени 60 заявления на желаещи да упражнят правото си на вот.

Избирателите в България, които искат да гласуват по настоящ адрес могат да подадат заявление за това в съответната общинска администрация до 11 март. До тогава се подават и заявления за гласуване с подвижна урна.

Днес, 21 февруари, е последният ден, в който партиите и коалициите пък могат да регистрират своите листи с кандидат депутати в ЦИК. Предизборната кампания започва на 24 февруари.
Подкрепи Economic.bg