Стивън Хокинг предупреди за заплаха от развитието на изкуствения интелект

Британският учен смята, че бързото развитие на изкуствения интелект представлява заплаха за човечеството

Стивън Хокинг предупреди за заплаха от развитието на изкуствения интелект

Снимка: Twitter

Автор: Вероника Тонева
Според световно признатия физик Стивън Хокинг развитието на изкуствен интелект би бил голяма заплаха за човечеството, съобщава в. „Дейли мейл“. Това прогнозира ученият в интервю за сп. "Уайърд", въпреки че не посочи конкретни срокове. Хокинг не за пръв път предупреждава за опасността от изкуствения интелект. Той коментира този въпрос през октомври миналата година.

"Ако в настоящето хората разработват компютърни вируси, то в бъдеще някой може да създаде изкуствен интелект, който може да се самоусъвършенства и да се възпроизвежда. Това ще се превърне в нова форма на живот, която ще превъзхожда човека", обясни професорът. 

Той призова повече хора да проявят интерес към науката, твърдейки, че ще има "сериозни последствия", ако това не се случи. Стивън Хокинг добави, че е необходимо да се колонизират нови планети за живот.

"Стигнахме момента, когато няма връщане назад. Земята става твърде малка за нас, населението се увеличава с тревожни темпове и ни грози заплахата от самоунищожение", обясни Хокинг.
Коментари: 0