Стоянова: Бюджетът ще мине с гласовете на ГЕРБ, РБ и БДС

За смяна на данъчната система трябва да има сериозен дебат, смята депутатът

Стоянова: Бюджетът ще мине с гласовете на ГЕРБ, РБ и БДС
3680 ~ 1 мин. четене
Бюджетът за 2017 г. ще бъде приет с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок и БДС. Това прогнозира председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента и член на ГЕРБ Менда Стоянова по Нова тв тази сутрин.

По думите й няма „нищо лошо в това страната да остане с бюджета от 2016 г., но в новия бюджет има заложени политики, които много хора подкрепят – над 280 млн. в образованието, над 250 млн. за здравеопазването, за МВР 180 млн. лв.”

„За БАН няма увеличение, но за наука има предвидени 350 млн. евро и именно БАН ще бъде бенефициент на тези средства”, добави тя.

Относно предложението на Патриотичния фронт минималната пенсия да стане 300 лв., Стоянова коментира, че ако се приеме такова предложение, от бюджета ще трябва да се отделят 1,2 млрд. лева. Вчера гласувахме бюджета за държавното обществено осигуряване. В този закон парите за пенсии са малко под 9 млрд. лв. да отидат за пенсии. От тях 4,5 млрд. лв. не са от осигурителни вноски, а от държавния бюджет, от данъците. Ако трябва да говорим за повишаване на пенсиите, трябва да говорим за нов модел на пенсионно осигуряване, както и на изчисляване на пенсиите, но това е голяма тема”, коментира Менда Стоянова.

Според нея дали да се смени данъчната система, не може да се реши от една партия.

„Ако искаме смяна на данъчната система, трябва да има дебат в обществото и то да е подготвено за нея”, каза още Менда Стоянова.
Подкрепи Economic.bg