Странното откриване на Бронзовата къща (снимки)

Разходите по проекта са 2,5 милиона евро

Странното откриване на Бронзовата къща (снимки)

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Днес Бронзовата къща беше официално открита, повече от три месеца, след като беше завършена. Изграждането й беше завършено на 27 юни 2018 г., а официалното откриване се състоя едва днес, 22 октомври.

Жителите и гостите на столицата могат да ѝ се любуват и когато е тъмно, тъй като от началото на септември е монтирано осветление.

След около два месеца тя ще бъде закрита и премахната. Замисълът бе "Бронзовата къща" да ознаменува първото председателството на Съвета на ЕС на България, което беше от януари до юни 2018 година, т.е. приключи точно преди четири месеца. Сега се предвижда закриването й да ознаменува края на австрийското председателство, което тече в момента. По договор с общината тя трябва да бъде демонтирана в началото на януари 2019 г.

Изграждането на скулптурата предизвика множество скандали. Местните власти на София бяха атакувани за проекта - от чисто естетическата му стойност и дали е уместно да се постави в центъра на София с оглед архитектурното единство на пространството, до това кой ще поеме разходите по поставянето, осветяването, охраната.Автор на проекта е българския художник, Петър Деянофф, който живее във Виена.

Къщата е с основи 5.4 на 5.4 метра и е висока 11 метра.

На "откриването" днес присъстваха представители на посолството на Австрия в София, както и на спонсорите, дарили средства за изграждането. Нямаше представители на общината.В сайта на Бронзовата къща се казва, че разходите за проекта възлизат на 2.5 млн. лв.
Коментари: 0