Строителният бранш е притеснен от липсата на кадри, ще внася отвън

Експертите разчитат на скорошно дигитализиране на сектора за по-строг контрол върху изпълнението на проектите

Строителният бранш е притеснен от липсата на кадри, ще внася отвън

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

Строителният бранш, в частност ВиК секторът, е притеснен от липсата на квалифицирани кадри, които да изпълнят предстоящите проекти по оперативна програма „Околна среда“. Според Благой Козарев от Камарата на строителите в България проблеми остават отчужденията, археологията, качествените проекти, сивият сектор, обжалването на обществените поръчки и критерият най-ниска цена. 

По думите на Козарев предстои изпълнението на 190 поръчки по ОПОС за над 1.2 млрд. лв.

„Ние сме сериозно притеснени, защото искахме тези проекти да стартират преди поне 6 месеца. Всички проекти стъпват в края на програмния период, а доста от компаниите са с намалени ресурси“, коментира той. „Притеснен съм дали ще намерим капацитет и служители, които да поемат този вид работа на тази цена“, уточни Козарев.

Одобрените проекти във ВиК отрасъла от последните няколко седмици са разработвани през последните 3 години, а заплатите в сектора за същото време са се покачили със 17%. Цените на проектите обаче не могат да се променят и така заплатите няма как да се увеличат. Едно от предложенията на Камарата е осъвременяване на цените на проектите, както и механизъм за индексация съвместно с държавата.

От Камарата уточниха, че е възможно заради многото предстоящи проекти да се наложи внос на работници отвън – от Молдова, Украйна и Македония. КСБ финансира обучението на 5000 души в строителния сектор годишно, но голяма част от тях заминават извън страната.
Коментари: 0