Студенти съживяват проект на Леонардо Да Винчи

Те издигат леден мост във Финландия по уникална технология

Студенти съживяват проект на Леонардо Да Винчи

Проектираният от Леонардо да Винчи през XVI век мост „Златен рог“ най-накрая ще бъде построен, съобщи IFL Science. За разлика от плана на ренесансовия визионер обаче, няма да минава над Босфора, а ще бъде вдигнат в град Юка, Финландия.

Освен това, конструкцията няма да бъде каменна, както е в оригиналния дизайн, а от лед.

С дължина от 35 метра, съоръжението ще бъде най-големият леден мост до момента, а строителството трябва да бъде завършено до 13 февруари. Инженерите обаче отбелязват, че това ще зависи от климатичните условия. При неочаквано затопляне, ледът може да не замръзне достатъчно бързо, за да спазят сроковете.

За радост до момента условията са перфектни, а температурите в Юка от започването на работата на 28 декември се движат около минус 30 градуса по Целзий.

Екип от 150 студенти от Техническия университет в Айндховен работи на смени по строителството. Работата не спира 24 часа в денонощието, за да е сигурно, че съоръжението няма да се наклони и да замръзне в грешна форма.

Оригиналната скица на моста на Леонардо Да Винчи

Мостът се строи от ледени блокове с хартиени влакна, които са 3 пъти по-здрави и до 20 пъти по-еластични от нормалния лед. За проекта екипът излива тънки слоеве от смес между вода и хартия в огромен калъп, които замръзват почти моментално.

Всеки слой е дебел едва няколко милиметра, а след като се натрупат достатъчно, калъпът се премахва.

След като бъде завършен, по моста ще могат да се движат единствено пешеходци. Въпреки това инженерите са уверени, че ще може да издържи и тежестта на лек автомобил.

За да докажат това, те ще минат с кола през него по време на церемонията по откриването.

По-късно през годината, когато ледът се стопи, хартиените влакна ще бъдат използвани за компост.

Коментари: 0